Fraţii mai mici sunt mai sănătoşi

0

Se spune că primul născut într-o familie are de obicei, faţă de fraţii sau surorile sale mai mici, avantaje afective, toate atenţia părinţilor fiindu-i acordată măcar pentru vreme numai lui. Există însă şi unele dezavantaje, care ţin de sănătate.

American Academy of Allergy, Asthma and Immunology a prezentat săptămîna trecută rezultatele unui studiu care arată că fraţii şi surorile mai mici au o imunitate mai bună şi suferă mai puţin de alergii.

Studiul explorează creşterea numărului de alergii din ultimii 50 de ani. Cauza acestei creşteri e explicată printr-un mecanism numit „teoria igienei”. Aceasta afirmă că mediul şi modurile prea protective în care sunt crescuţi copiii în ultima vreme le afectează sistemul imunitar. Părinţii îşi protejează în exces copiii de „microbi”, le limitează prea mult contactul cu ceilalţi, limitîndu-le astfel contactul cu bacteriile şi viruşii „normali”, nepatogeni.

Avantajul copiilor veniţi mai tîrziu în familie e că sunt expuşi, prin intermediul fraţilor mai mari, la bacterii din afara casei şi sistemul lor imunitar e astfel mai puternic stimulat.

FOTO:REUTERS

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger