Frăţia puilor de broaşte ţestoase

0

Dacă tot am vorbit, săptămâna aceasta, despre factorul de drăgălăşenie şi cum ne înmoaie inimile pozele cu animale (mai ales dacă sunt pui), să mai aducem un exemplu: cum vi se par broscuţele ţestoase din imaginile de mai jos? Pentru cei care au fost martorii naşterii lor, momentul a fost unic, iar imaginile împărtăşite au început să facă ocolul lumii.

 

 

Tennessee Aquarium (SUA) este în fierbere: un „baby boom” de ţestoase s-a petrecut aici în ultimele săptămâni, iar îngrijitorii şi supraveghetorii nu mai prididesc cu sarcinile. Printre puii de ţestoase se numără mulţi aparţinând unor specii care, în sălbăticie, sunt pe cale de dispariţie. 20 de pui s-au născut în total, până acum, dar reprezentanţii instituţiei susţin că „boom”-ul nu s-a încheiat: până la sfârşitul sezonului, se mai pot naşte şi alţii. Deocamdată, îngrijitorii nu îi scapă din ochi pe cei opt pui de ţestoasă cu pete galbene, dar nici pe ceilalţi şapte de cap-roşu de Amazon (ambele aflate pe lista IUCN, la categoriile „în pericol” şi „vulnerabilă”). Un amănunt interesant despre ţestoasele cap-roşu de Amazon: acestea nu îşi pot retrage capul în carapace când se simt ameninţate, aşa că şi-l întorc într-o parte.

 

Pui de ţestoasă cu patru ochi

 

Printre puii proaspăt născuţi se numără şi trei de ţestoasă cu patru ochi (specie numită astfel datorită unor semne de un alb intens, aflate pe cap, care seamănă unor ochi foarte strălucitori) – şi această specie este considerată în pericol. Iar ceilalţi doi (care întregesc numărul rotund de 20) aparţin speciei ţestoasa-pui-de-găină de Florida (numele speciei se trage de la faptul că, din câte se pare, carnea lor are acelaşi gust cu cea de pui de găină). Această specie nu este în pericol de dispariţie, dar, susţine Dave Collins, reprezentant al Tennessee Aquarium, ea este importantă pentru că are o strategie reproductivă neobişnuită, care merită studiată şi cunoscută. „Procesul începe în timpul iernii şi ouăle lor întâi se răcesc, timp de săptămâni bune, înainte de a se încălzi, pentru faza de dezvoltare a puiului. A cunoaşte mecanismele reproductive de acest gen poate ajuta lumea ştiinţifică în eforturile de înmulţire a unor specii mai rare”, a explicat Dave Collins. În prezent, instituţia din Tennessee este cămin pentru peste 500 de ţestoase, din 75 de specii diferite.

 

Pui de ţestoasă-pui-de-găină

 

Sursa şi foto: OAP

Foto principal: Cei şapte pui de ţestoasă cap-roşu de Amazon

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger