Franţa vrea să interzică concursurile de frumuseţe dedicate copiilor

0

Concursurile de frumuseţe dedicate copiilor (mai ales fetiţelor) sunt foarte populare în Franţa, în special în oraşele mai mici de pe teritoriul ţării. Senatul francez a votat însă o iniţiativă legislativă care urmăreşte blocarea participării minorilor la astfel de evenimente. Motivul parlamentarilor francezi pentru a vota în favoarea interdicţiei este că aceste concursuri promovează hiper-sexualizarea minorilor.

 

 

Senatul francez a adoptat legea cu 196 de voturi pentru şi 146 împotrivă, în cursul acestei săptămâni. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă de Adunarea Naţională. Dacă acest lucru se va întâmpla, organizatorii concursurilor de frumuseţe în care ar mai fi acceptaţi minori ar putea face până la doi ani de închisoare şi ar primi o amendă consistentă (cam 40.000 de euro). „Haideţi să nu ne educăm fetiţele încă de la vârste atât de mici înspre a crede că valoarea lor se rezumă numai la cum arată, la aspectul fizic, la exterior”, a spus Chantal Jouanno, fost ministru al Sportului, în susţinerea legii în Parlament. Ea este autoarea unui raport asupra hiper-sexualizării copiilor, realizat în 2011.

În Franţa, dezbaterea asupra acestei probleme a început în 2010, când revista Vogue a promovat o imagine cu o fetiţă încălţată cu pantofi cu tocuri înalte, îmbrăcată într-o rochie strâmtă şi machiată. Reprezentanţii Vogue şi-au apărat decizia editorială spunând că imaginea reflectă o fantezie comună în rândul fetiţelor, care vor să se îmbrace precum mamele lor. Criticii au combătut spunând că astfel de fotografii transmit un mesaj greşit copiilor, încurajându-i să se vadă (să se portretizeze) ca obiecte sexuale. Susţinătorii concursurilor de frumuseţe pentru copii spun că, dacă evenimentele sunt corect realizate, conferă copiilor încredere în ei înşişi. „Nu este cu nimic diferit faţă de o competiţie la gimnastică sau orice alt gen de concurs unde există o jurizare şi un scor. Le învaţă pe tinerele fete să fie puternice, încrezătoare şi să vadă cât de departe pot merge în viaţă”, consideră Valerie Best, director al BEST Shining Star Pageant din Indiana, SUA.

Deocamdată, aceste concursuri de frumuseţe pentru copii sunt populare în oraşe mai mici din Franţa, spre deosebire de Statele Unite ale Americii, unde au devenit ceva obişnuit peste tot. Totodată, Franţa nu are reality-show-uri precum cele americane, dedicate tot copiilor („Toddlers & Tiaras” sau „Here Comes Honey Boo Boo”), dar acest tip de programe, venind de peste ocean, are o popularitate în creştere şi în Franţa şi se pare că asta a speriat politicienii francezi, care se tem că acelaşi fenomen s-ar putea dezvolta şi în ţara lor. „Este extrem de distructiv pentru o fetiţă de 6 – 12 ani să o audă pe mama ei spunându-i că ceea ce contează este cât e de frumoasă. Vrem ca mesajul să fie: ceea ce contează este ce ai în cap!”, a explicat Chantal Jouanno după votul Senatului francez asupra legii.

 

Sursa şi foto: Time

Foto: Oceane Scharre, 10 ani, a fost aleasă Mini Miss Franţa în 2011; în imagine apare alături de Miss Franţa 2011, Mathilde Florin.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger