Franţa vrea ca firmele să producă electrocasnice cu durată de viaţă mai mare

0

Franţa îi va obliga pe producătorii de electronice şi electrocasnice să afişeze pe ambalaj durata de viaţă estimată pentru bunurile respective, indiferent dacă este vorba de un televizor, un telefon mobil sau un aspirator. Această măsură este menită să combată aşa-numita “uzură planificată”.

 

ewaste12

 

Uzura planificată referă la strategiile prin care companiile producătoare limitează, prin anumite caracteristici ale produsului, durata de viaţă a acestora, astfel încât consumatorii să fie nevoiţi să le înlocuiască la intervale mai scurte.

Potrivit noii hotărâri adoptate în Franţa, producătorii sunt obligaţi să ofere vânzătorilor informaţii despre cât timp se vor mai produce părţile componente folosite pentru electronicele şi electrocasnicele din circuitul comercial. Totodată, vânzătorul va avea obligaţia de a informa în scris cumpărătorul în legătură cu durata de viaţă a produselor şi cu cea a părţilor componente. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor primi amenzi începând cu 15.000 de euro.

Începând cu anul viitor, Franţa intenţionează să solicite firmelor producătoare să înlocuiască sau să repare gratuit electronicele şi electrocasnicele defecte, în primii doi ani de la cumpărare.

Aşa-numita uzură planificată este o strategie prin care companiile limitează artificial durata de viaţă a produselor, astfel încât acestea să devină nefuncţionale sau demodate după un anumit interval. Această politică este folosită pentru a asigura “scurtarea ciclului de înlocuire”; cu alte cuvinte, pentru a determina cumpărătorii să cumpere alte modele ale aceluiaşi produs sau produse noi din aceeaşi gamă, pentru a le înlocui pe cele vechi. În documentarul de mai jos, puteţi afla mai mai multe despre dedesubturile uzurii planificate.

Sursa: AP

Foto: Inhabitat

Puteţi citi şi:

VIDEO Costurile umane din spatele electronicelor 

FOTO Ce rămâne în urma consumului: Zece fotografii care ne pun pe gânduri

Aruncarea electronicelor la gunoi devine ilegală în New York

 

Dacă vreţi să vă cumpăraţi obiecte electronice şi electrocasnice, o puteţi face aici. Alegeţi responsabil şi luaţi în calcul durata lor de viaţă. 

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger