În următorii cinci ani, Franța va avea 1.000 de kilometri de drumuri pavate cu panouri solare, în urma unei colaborări dintre Colas, o companie care asigură infrastructură pentru transport, și Institutul Național de Energie Solară din Franța, scrie Tree Hugger. Proiectul este susținut de Agenția pentru Protecția Mediului și Managamentul Energiei și nu implică înlocuirea asfaltului sau îndepărtarea unor bucăți de drum, ci lipirea de pavaje solare pe drumuri deja existente.
Sistemul de pavaj solar Wattway de la Colas este construit din straturi de materiale care asigură rezistență și aderență pentru cauciucuri, având doar 7 milimetri grosime. Sistemul Wattway colectează energia solară folosind un strat subțire de silicon policristalin și poate față traficului obișnuit, chiar și camioanelor de mare tonaj. Potrivit Global Construction Review, 4 metri de drum solar Wattway pot asigura electricitate pentru alimentarea unei locuințe franceze, iar 1 kilometru ar putea „asigura electricitate pentru iluminatul public dintr-un oraș cu 5.000 de locuitori”. Dacă proiectul va fi de succes, efectul său maxim va fi furnizarea de electricitate pentru 5 milioane de oameni, adică 8% din populația Franței.
Testele pe pavajul solar vor începe primăvara aceasta. Nu au fost specificate locurile în care va fi instalat și costurile proiectului. Inițiative similare există și în alte țări. Anul trecut, de exemplu, un consorțiu olandez a construit 100 de kilometri de drum care produce energie în orașul Krommenie din Olanda, iar în Statele Unie, un soț și-o soție au strâns acum doi ani peste 2 milioane de dolari pentru comercializarea unui sistem despre care cred spun că poate fi folosit pentru a pava toate drumurile și parcările din SUA cu panouri din sticlă ce produc electricitate. Mai multe informații despre inițiativa din Franța puteți afla pe site-ul Wattway.