Franţa va obliga marile supermarketuri să ofere mâncarea nevândută în scopuri caritabile

3

În vreme ce mult aşteptata strategie naţională pentru combaterea risipei de hrană întârzie să apară în România, Franţa a adoptat un proiect de lege prin care marile supermarketuri vor fi nevoite să ia măsuri concrete pentru reducerea cantităţii de alimente irosite. Astfel, lanţurile de magazine vor dona alimentele nevândute către organizaţii caritabile sau o vor direcţiona spre hrănirea animalelor. Distrugerea produselor alimentare va fi scoasă în afara legii.

 

Pg-08-waste-1

 

Această decizie a fost votată unanim de parlamentarii francezi ieri, 21 mai. “Este scandalos să vezi cum marile supermarketuri toarnă înălbitor în containerele de gunoi, peste produse comestibile aruncare,” a comentat Guillaume Garot, parlamentarul socialist care a înaintat propunerea. Francezii aruncă fiecare, în medie, la gunoi, 20.39 de kilograme de mâncare într-un an, iar costul acestei risipe se ridică la circa 12-20 miliarde de euro.

Sub noua legislaţie, toate lanţurile de mari supermarketuri vor trebui să semneze contracte cu organizaţii caritabile care să faciliteze donaţiile de alimente, măsură prin care guvernul estimează că va înjumătăţi risipa de hrană din Franţa până în 2025. Produsele alimentare vizate sunt cele apropiate de termenul de garanţie, care vor fi oferite în scopuri caritabile, dar şi cele deja expirate, ce vor fi folosite pentru hrănirea animalelor. Totodată, aşa-numiţii freegani, care se hrănesc (şi) cu alimente pe care le recuperează din containerele supermarketurilor, nu vor mai avea de înfruntat probleme, atâta timp cât acest tip de recuperare nu va mai fi considerat furt. Informaţii detaliate despre acest proiect legislativ, înaintat în aprilie şi adoptat ieri, puteţi afla de aici.

Anul trecut, lanţurile de supermarketuri Intermarche au lansat în Franţa o campanie pentru promovarea legumelor şi fructelor “urâte”, încurajându-i pe cumpărători să nu le discrimineze şi să contribuie astfel la combaterea risipei de hrană, un fenomen cu implicaţii profunde.

 

Puteţi citi şi:

Paradox românesc: Oameni care mor de foame şi tomberoane pline de mâncare

Risipa de hrană: Experienţa americană versus satul românesc

VIDEO De ce irosim atâta mâncare

Mesajul unei proprietare de restaurant pentru persoana care a scormonit în gunoaiele localului


3 comentarii

  1. Pingback: De ce are nevoie lumea acum – sa nu mai risipim mancare | Inima Fericita

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger