Franta si Japonia propun un „IPCC pentru natura”

2

Guvernele din 97 de tari ale lumii se intalnesc saptamana aceasta pentru a pune pe picioare un comitet international care sa ridice distrugerea globala a floeri si faunei la acelasi nivel cu amenintarea incalzirii globale. Noua organizatie ar urma sa fie mulata pe modelul Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), infiintat acum mai bine de 20 de ani.

Intalnirea va avea loc in Busan, Coreea de Sud, si vine ca urmare a dovezilor in crestere din ultimii ani privind rata ridicata de distrugere a speciilor si a serviciilor oferite oamenilor de catre ecosisteme – de la reglarea climei locale si fertilizarea solului, la mostrele genetice puse la dispozitie cercetatorilor, informeaza The Guardian. In plus, se asteapta ca un amplu raport finantat de ONU, ce urmeaza sa fie publicat vara aceasta, sa sublinieze ca beneficiile economice atrase de politicile necesare pentru protejarea si restaurarea biodiversitatii ar fi de 10 pana la 100 de ori mai mari decat costurile.

Platforma Interguvernamentala pentru Biodiversitate si Serviciile Ecosistemului (IPBES), cum a fost denumita provizoriu viitoarea organizatie, ar putea emite rapoarte periodice si independente privind starea biodiversitatii regionale si globale, similare celor legate de schimbarile climatice, publicate de IPCC o data la 5 ani. Mai de pret ar fi insa, potrivit publicatiei britanice, semnificatia simbolica a unei institutii care va transmite mesajul ca guvernele si organizatiile globale considera in sfarsit criza biodiversitatii la fel de serioasa ca cea a schimbarilor de climat.

Infiintarea IPBES a fost propusa pentru prima oara anul trecut, iar saptamana aceasta se asteapta ca delegatii ai 97 de guverne si ai 50 de organizatii din intreaga lume, reuniti in Coreea de Sud, sa dea unda verde proiectului. Discutiile din Busan au fost propuse de Franta si Japonia, iar site-ul dedicat proiectului IPBES vorbeste de un „sprijin general” pentru infiintarea organizatiei, care ar putea coordona cercetarile de mediu si ar putea umple golurile stiintifice si asigura instrumente si traininguri pentru initiatorii de politici publice din tarile in curs de dezvoltare.

Totodata, initiativele IPBES ar putea merge mana in mana cu „barometrul vietii”, propus recent, care ar urma sa monitorizeze 160.000 dintre cele 2 milioane de specii de animale si plante ale planetei cunoscute pana acum pentru a stabili schimbarile din lumea naturala.

Foto: Flickr/WorldIslandInfo.com

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: TOTB: Cum a fost salvat de la moarte un maratonist cu 400 de metri inaintea finish-ului; Noii locatari ai Parcului Cismigiu; O statiune pentru cunoscatori in Thailanda; Cum vor sa salveze natura Franta si Japonia | Anunturi Online Gratis Anunturi Particul

  2. Pingback: TOTB: Cum a fost salvat de la moarte un maratonist cu 400 de metri inaintea finish-ului; Noii locatari ai Parcului Cismigiu; O statiune pentru cunoscatori in Thailanda; Cum vor sa salveze natura Franta si Japonia | Anunturi Online Gratis Anunturi Particul

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger