Franţa propune interzicerea pesticidelor legate de declinul populaţiei de albine

2

În urma mai multor cercetări recente (între care una derulată în Franţa) care au demonstrat că există o conexiune între declinul populaţiei de albine şi utilizarea unor anumite pesticide (din clasa celor bazate pe nicotină), Franţa a anunţat că are în plan interzicerea produselor de acest tip. Mai exact, a produsului Cruiser OSR, un insecticid produs de compania Sygenta. Autorităţile franceze au declarat că vor acorda două săptămâni companiei menţionate pentru a demonstra că produsul său nu dăunează albinelor.

 

 

Studiile au arătat că aceste insecticide afectează capacitatea de navigare a albinelor şi, în cele din urmă, duc la distrugerea stupilor şi la declinul populaţiei de albine (un sindrom denumit de specialişti Colony Collapse Disorder – CCD). Rezultatele cercetărilor au fost confirmate de către autoritatea franceză în materie de siguranţa alimentară şi a mediului (ANSES); efectele substanţelor nu sunt imediate asupra micilor zburătoare, dar se produc în timp şi sunt ireparabile. Cercetătorii au muncit ani la rând pentru a descoperi relaţia de cauzalitate dintre insecticid şi problema observată la coloniile de albine, dat fiind că efectul substanţei nu era de a le ucide imediat. Produsele din această clasă de pesticide, bazate pe nicotină, atacă sistemul nervos al insectelor. Compania producătoare, Sygenta, a negat rezultatele studiilor şi susţine că produsele sale nu au niciun rol în colapsul populaţiilor de albine din Franţa. Autorităţile franceze, însă, au promis nu doar că vor interzice produsul în Franţa, ci şi că vor ridica problema la nivelul Uniunii Europene.

Tot mai multe studii vin să contrazică poziţiile companiilor producătoare de pesticide: recent, cercetători din SUA au descoperit acelaşi lucru în urma testelor – că albinele supuse „consumului” de insecticid bazat pe nicotină, după şase luni de la expunere, se destrămau ca şi colonie. Un alt studiu, publicat luna trecută în revista Experimental Biology, a arătat că albinele expuse acestor pesticide dezvoltă schimbări comportamentale majore, inclusiv în modul de hrănire şi comunicare. În America de Nord, declinul îngrijorător albinelor a fost observat încă din 2006, iar la scurt timp au apărut semnalele de alarmă şi în spaţiul european, precum şi în alte zone ale globului. Este adevărat că acest tip de colaps al coloniilor de albine este documentat istoric încă din secolul 19, dar, spun oamenii de ştiinţă, criza prezentă se dovedeşte a fi mult mai gravă decât toate celelalte înregistrate anterior: unii dintre apicultori şi-au pierdut şi 90% dintre stupuri.

 

 

Sursa: Mongabay News

Foto: Bee-pollen-health.com

 


2 comentarii

  1. Daca nu era vorba de albine, ci de alte specii de insecte… “nefolositoare”, puteau sa le omoare pe toate ca nimeni nu zicea nimic… asta in vestita Uniune Europeana care se preocupa atat de mult de conservarea biodiversitatii si de dezvoltare durabila… incat… a ajuns pe marginea prapastiei, si pare dispusa sa mai faca inca un pas.

  2. Pingback: Declinul populaţiei de albine, asociat cu un virus ucigaş | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger