Franța își arde stocurile de fildeș

0

Franța și-a luat angajamentul de a arde stocurile de fildeș și a înăspri sancțiunile pentru traficul cu specii protejate. Amenzile vor crește de la 15.000 de euro la 150.000 de euro în caz de infracțiune simplă și de la 150.000 la 750.000 de euro în caz de trafic în rețea organizată. În februarie, Franța va distruge un prim stoc de trei tone de fildeș.

 

rhino

 

Comerțul cu fildeș și corn de rinocer a luat o amploare atât de mare pe continentul african încât amenință stabilitatea mai multor state și nu mai poate fi tratată doar ca o amenințare la adresa biodiversității. Mai multe anchete au stabilit legătura între comerțul cu fildeș și finanțarea grupărilor de rebeli.

“Fac apel la conștiința țărilor consumatoare. Cumpărarea de fildeș trebuie să fie un act categoric pedepsit” , a declarat președintele francez, Francois Hollande, în deschiderea mesei rotunde pe tema braconajului și traficului cu specii periclitate la care au participat mai mulți șefi de stat din Africa.

Planul de acțiune prezentat de președintele francez prevede întărirea mijloacelor de anchetă ale serviciilor judiciare și noi instrucțiuni pentru procurori pentru a da prioritate cazurilor de crime împotriva speciilor periclitate. Ajutorul Franței pentru țările africane în lupta contra braconajului se va traduce, de asemenea, prin conversia datoriilor unora dintre țări. Gabon va fi una dintre țările beneficiare, cu 10 milioane de euro pe parcursul a cinci ani, și Mozambic pentru patru milioane de euro.

Parisul sugerează, de asemenea, armonizarea sancțiunilor la nivel european și folosirea instrumentelor juridice internaționale existente pentru a lupta împotriva traficului cu specii.

Sursa: Le Monde

 

Citiți și:

Otravă pentru salvarea rinocerilor de la braconaj


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger