Franţa a votat în favoarea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex

0

Parlamentul francez s-a pronunţat pentru legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a adopţiei de către cupluri de acelaşi sex, după o dezbatere publică aprinsă, după marşuri de protest şi de susţinere care au divizat opinia publică franceză. Astfel, Franţa devine a 14-a ţară din lume care schimbă legea în acest sens, după ce săptămâna trecută şi Noua Zeelandă a făcut acelaşi lucru.

Oponenţii proiectului legislativ au organizat unele dintre cele mai ample proteste publice desfăşurate în Franţa în ultimii ani, în ciuda faptului că sondajele de opinie indicau o majoritate (nu covârşitoare, dar majoritate) care favoriza căsătoria între persoane de acelaşi sex. Se aşteaptă şi de acum încolo alte demonstraţii, atât din partea oponenţilor, cât şi organizate de susţinătorii legii adoptate, iar forţele de poliţie au fost alertate să rămână vigilente, deşi protestele de până acum au fost, în general, paşnice (s-au înregistrat puţine incidente, puse pe seama extremiştilor de dreapta şi condamnate de ambele tabere). Schimbarea legislaţiei privind căsătoria şi adopţia a fost asumată de actualul preşedinte francez Francois Hollande ca parte din reforma lui socială dorită pentru Franţa. Semnătura lui pe noua lege este aşteptată imediat după ce eventuale constestaţii constituţionale la adresa actului vor fi clarificate de Curtea Constituţională. Cei care se opun legii speră, însă, ca aceasta să fie oprită tocmai de Curtea Constituţională, dar analiştii spun că acest lucru este puţin probabil să se întâmple.

Există voci care spun că adoptarea acestei legi este cea mai importantă reformă socială din Franţa de când pedeapsa cu moartea a fost abolită, în 1981. În Europa, Franţa este a noua ţară care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex. În prezent, o iniţiativă legislativă similară este dezbătută şi în parlamentul Marii Britanii. Totuşi, pentru unii analişti, opoziţia stârnită de dezbaterea legii în Franţa a fost neaşteptată, mai ales dat fiind că se consideră că influenţa Bisericii Catolice în acest stat, asupra publicului, este de mult diminuată. În ianuarie, un protest al opozanţilor a adunat 340.000 de persoane, manifestarea fiind una dintre cele mai mari, ca număr de participanţi, din ultimul deceniu, pentru Franţa. Organizatorii protestelor opoziţiei au fost sprijiniţi de Biserica Catolică şi de opoziţia conservatoare din politica franceză şi au susţinut mereu că există, pentru cuplurile homosexuale, varianta parteneriatului civil şi că extinderea drepturilor şi în ceea ce priveşte căsătoria subminează fundaţia societăţii moderne. Sondajele de opinie realizate în Franţa au indicat un sprijin al populaţiei de 55 – 60% pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex. Doar 50% este suportul pentru adopţii făcute de cupluri de acelaşi sex.

Sursa şi foto: BBC, The Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger