Franţa a decis: Noile acoperişuri din zonele comerciale vor avea panouri solare sau vor fi acoperite cu plante

1

Potrivit unei noi legi menite să aducă mediului puţin mai multă protecţie, toate acoperişurile care vor fi amenajate în zonele comerciale din oraşele franceze vor fi obligatoriu dotate cu panouri solare sau parţial acoperite cu verdeaţă. Dacă o astfel de lege ar fi adoptată în România, mai mult ca sigur afaceriştii ar ieşi în stradă să protesteze sau şi-ar “blinda” acoperişurile cu panouri-fantomă.

 

roof51

 

Acoperişurile verzi, foarte răspândite în Germania şi Australia, sunt o soluţie foarte bună de izolare şi totodată o cale de a reduce necesarul energetic pentru încălzirea locuinţelor pe timp de iarnă, respectiv pentru răcirea lor pe timp de vară. Totodată, plantele de pe acoperişuri absorb apa şi contribuie la soluţionarea problemelor legate de scurgerile de apă. Desigur, ele încurajează biodiversitatea şi oferă păsărilor posibilitatea de a-şi construi cuiburi în mediul urban.

Această decizie a fost adoptată de Parlament, după respingerea propunerii iniţiale, care viza dotarea tuturor noilor acoperişuri cu panouri solare sau straturi verzi, indiferent de amplasarea lor. Varianta promulgată a însemnat un compromis între iniţiativa organizaţiilor de mediu şi hotărârea guvernului socialist. Totodată, ea a fost “îndulcită” pentru investitori, care vor fi obligaţi să înverzească doar parţial acoperişurile, având alternativa montării de panouri solare, ce vor fi utilizate pentru generarea energiei.

O lege similară există şi în Canada, unde începând din 2009, clădirile rezidenţiale şi industriale au acoperişurile acoperite în mod obligatoriu cu verdeaţă.

Sursa: The Guardian

Puteţi citi şi:

Grădini urbane pe acoperişuri din Bucureşti

Parcuri peste şosea: Hamburg îşi ascunde autostrada sub spaţii verzi

Cea mai înaltă grădină verticală din Sidney


Un comentariu

  1. Deja si in Romania se fac acoperisuri verzi pe acoperisurile centrelor comerciale.
    In 2014 s-au realizat in Bucuresti peste 4500 mp de acoperisuri verzi la doua magazine Kaufland. https://www.youtube.com/watch?v=6c9WR7UGot0
    Prin realizarea de acoperisuri verzi procentul maxim de ocupare a terenului cu construcţii poate fi marit, astfel dezvoltatorii sunt direct interesati in realizarea acoperisurilor verzi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger