Franța a decis: fracturarea hidraulică este interzisă

0

Legea votată pe 13 iulie 2011 care prevede interzicerea fracturării hidraulice, metodă folosită pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist, a fost validată de Consiliul constituțional francez. Prin urmare, dezbaterile de pe această temă se încheie cu un verdict favorabil pentru ecologiști.

fracking

Fracturarea hidraulică este singura tehnologie existentă în prezent pentru eliberarea gazelor neconvenționale din roci. Această tehnologie prezintă, însă, numeroase riscuri pentru mediu.

Compania texană Schuepbach, ale cărei licențe de exploatare pentru sudul Franței au fost anulate în octombrie 2011, a făcut, în ianuarie 2013, o sesizare de neconstituționalitate încercând să oprească legea care interzice fracturării hidraulice. Judecătorii au decis, însă, că prevalează interesul general al protejării mediului.

Gazele neconvenționale se exploatează prin metoda fracturării hidraulice care constă în infiltrarea unor cantități foarte mari de apă și substanțe chimice la mari adâncimi și cu mare presiune, atrag atenția ecologiștii. Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri viabile, riscul de contaminare gravă a terenurilor, a apelor, de poluare sonoră, precum și utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj, în detrimentul agriculturii. De asemenea, apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în grav pericol de contaminare, există un risc seismic asociat şi pericolul de a se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră.

Sursa: Le Monde


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger