Franţa a adoptat directiva europeană privind transparenţa în industriile extractive

0

Parlamentul francez a adoptat directiva europeană care are drep scop creşterea transparenţei în sectorul industriilor extractive. Producătorii de lemn, petrol, gaze naturale şi minereu vor trebui, de acum încolo, să declare plăţile făcute către statele în care îşi desfăşoară activitatea, informează Euractiv.

 

 

Franţa avea timp până în luna iulie a anului viitor să implementeze directiva europeană privind transparenţa industriilor extractive, dar a finalizat procedura înainte de termenul limită stabilit. Directiva a fost a asimilată legii franceze prin vot, pe 18 septembrie. Una dintre cerinţele noii legislaţii este ca producătorii din industria extractivă să publice un raport anual al plăţilor peste 100.000 de euro făcute statelor în care operează, defalcate pe ţară şi pe proiecte. Scopul prevederii este de a lupta cu corupţia şi opacitatea care învăluie, de regulă, tranzacţiile din sectorul industriilor extractive (petrol, minereu, gaze naturale etc.), mai ales în cazul ţărilor în curs de dezvoltare.

Marea Britanie a adoptat şi ea directiva, la sfârşitul lunii august, fiind primul stat membru UE care a făcut asta. Primele rapoarte financiare cerute de lege, astfel, companiilor britanice ar trebui să fie depuse în anul 2016. Acelaşi tip de legislaţie a fost implementat încă din 2010 în SUA, care, în acest mod, a obligat companiile miniere listate la bursă să raporteze plăţile către guvernele statelor în care operau. “Franţa va fi prima ţară UE care va transpune directiva în practică până în anul 2015, toate celelalte state aşteptând până în anul 2016 pentru a face acest pas”, crede Christian Eckert, secretar de stat pe probleme de buget. Organizaţii non-guvernamentale din Franţa, însă, nu împărtăşesc entuziasmul autorităţilor şi numesc legea “o ocazie ratată de a combate evaziunea fiscală în sectoarele opace, ale căror activităţi nu aduc beneficii populaţiilor ţărilor în curs de dezvoltare, bogate în resurse naturale”.

De ce anume consideră ONG-urile că legea nu va avea efectul scontat? Pentru că, spun acestea, legea obligă companiile să declare plăţile făcute în ţările unde ele îşi desfăşoară activităţile; dar o filială a companiei, înregistrată într-un paradis fiscal precum Bahamas, nu va avea obligaţia să publice astfel de informaţii. “În prezent, băncile sunt singurele care raportează şi activitatea filialelor din lume. Este necesar ca acest tip de obligativitate să fie extins la toate tipurile de afaceri, pentru a fi făcute progrese reale în lupta contra evaziunii fiscale”, consideră ONG-urile franceze.

 

Sursa şi mai multe detalii: Euractiv

 

Puteţi citi şi:

Slovacia interzice cianura în minerit

Un oraş suedez va fi mutat cu totul din cauza terenului destabilizat de minerit

Harta globală interactivă care arată cum sunt distruse pădurile


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger