Frankfurt a primit titulatura de “cel mai durabil” oraş de pe planetă

0

Oraşul german Frankfurt este cunoscut pentru iniţiativele sale verzi, prietenoase cu mediul, astfel că nu este de mirare că indexul Sustainable Cities realizat recent de Arcadis i-a acordat primul loc în topul oraşelor care se pot autosusţine cu efecte minime asupra mediului (oraşe durabile). Pe locurile doi şi trei se află Londra şi Copenhaga.

 

 

Eforturile oraşului german de a deveni cât mai prietenos cu mediul înconjurător l-au adus în fruntea clasamentului, spun cei de la Arcadis. Londra, deşi secondează Frankfurtul, a pierdut puncte la capitolul calitatea aerului, infrastructură şi locuinţe accesibile, susţine publicaţia The Guardian. La capitolul “durabilitate socială”, însă, primele două locuri sunt ocupate de Rotterdam (Olanda) şi Seul (Coreea de Sud). La coada listei se află oraşe în plină dezvoltare din Africa şi Asia, iar chiar pe ultimul loc (locul 50) se află Nairobi, din Kenya.

Raportul citat avertizează că în multe oraşe, la nivel global, atingerea unor obiective de mediu şi economice s-a făcut pe seama scăderii interesului asupra celor sociale. Astfel, oraşul care are cel mai bun echilibru, la acest capitol, este Amsterdam, Olanda. Criteriile după care este alcătuit clasamentul includ progresul în domeniul mediului, viabilitate (ca loc în care se trăieşte) şi stabilitate financiară. Indicatorii pentru aceste criterii sunt şi ei variaţi, de la spaţii verzi la nivelul veniturilor locuitorilor sau la uşurinţa dezvoltării unor afaceri. În concepţia Arcadis, un oraş durabil este cel care “funcţionează bine pentru locuitorii săi în prezent, fără a cauza probleme pentru ei sau pentru restul lumii pe viitor”.

 

Surse: The Guardian, CNBC

 

Puteţi citi şi:

Cele mai “inteligente” oraşe din lume

7 oraşe care renunţă treptat la maşini

Omenirea ar putea economisi 100 de trilioane de dolari dacă ar renunţa la maşini personale până în 2050

Londra vrea să construiască o “autostradă” plutitoare pentru biciclete, peste Tamisa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger