Frankenfish? Se pregateste primul peste modificat genetic

3

In Statele Unite a fost declansata oficial procedura de aprobare a cresterii de somon modificat genetic destinat consumului uman, relateaza The Guardian. In timp ce producatorii spun ca astfel se vor obtine produse mai multe, iar pestii vor fi mai putin predispusi imbolnavirii, criticii numesc viitorul animal “Frankenfish”.

Saptamana trecuta, autoritatea competententa americana, Food and Drug Administration, a anuntat debutul unei perioade de consultari si intalniri publice de 60 de zile, pe tema acceptarii sau nu a cresterii somonului modificat genetic (GMP). Daca propunerea se aproba, produsul s-ar putea gasi pe mesele consumatorilor americani in circa 18 luni, urmand sa fie primul produs animalier modificat genetic destinat consumului uman.

Somonul AquAdvantage, care e o varianta modificata a somonului nord-atlantic, a fost creat de o companie din Boston, in urma unor cercetari care au durat 14 ani si au costat peste 50 milioane de dolari. Compania spune ca noul peste creste de doua ori mai mare decat echivalentul sau natural, ceea ce va permite crescatorilor sa aiba productii mai mari, la costuri mai mici.

In plus, acesta ar fi crescut doar in rezervoare si ape continentale, pentru a avea certitudinea ca somonul modificat genetic nu ajunge in ocean.

Dar acest proiect are extrem de multi oponenti, mai ales in rindul ecologistilor si al persoanelor care sunt adeptele unui stil de viata sanatos. Insa critici au venit si din partea Asociatiei Internationale a Crescatorilor de Somon care este ingrijorata de foarte probabila reactie negativa a consumatorilor fata de acest produs. Ei se tem ca oamenii nu vor mai cumpara somonul, altfel o hrana foarte cautata si deloc ieftina.

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: A fost decodificat si genomul marului » Think Outside The Box

    • Nu se va renunta la consumul de somon….din contra….va fi ca faimosul pangasius care in romania are o groaza de consumatori cu toate criticile aduse acestuia.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger