Francezul versus Google

1

Un francez a dat în judecată compania Google din cauza unei fotografii realizate prin aplicaţia Street View şi devenite publice. Fotografia îl înfăţişează pe respectivul francez în timp ce se uşurează în curtea din faţa casei sale. Bărbatul consideră imaginea drept o încălcare a dreptului său la intimitate şi este supărat că publicarea ei l-a făcut de râsul localităţii sale, situate în nord-vestul Franţei.

 

 

Bărbatul are aproximativ 50 de ani şi locuieşte în regiunea Maine-et-Loire, într-un sat cu vreo 3.000 de locuitori. El solicită, în instanţă, scoaterea de pe Street View a fotografiei care l-a surprins în ipostaza menţionată, deoarece a fost recunoscut de toţi concetăţenii săi, în ciuda faptului că faţa i-a fost estompată (apărea ca neclară). Omul mai cere şi 10.000 de euro daune companiei Google. Avocatul bărbatului, Jean-Noel Bouillard, a declarat, pentru agenţia de presă Reuters, că „fiecare dintre noi are dreptul la un grad de discreţie, iar în acest caz, desigur, lucrurile sunt mai degrabă amuzante decât grave. Totuşi, dacă era prins de ochiul fotografic în timp ce săruta o altă femeie decât pe soţia lui, problema ar fi fost aceeaşi, dreptul la intimitate”.

Aplicaţia Street View a Google acoperă 30 de ţări şi este disponibilă în Franţa din anul 2008; ea permite utilizatorilor serviciului Google Maps să vadă şi imagini ale străzilor pe care le caută sau din oraşe pe care le caută, imagini realizate cu aparatură profesionistă, instalată pe maşini aflate permanent în mişcare. Francezul care a fost suprins în ipostaza mai puţin elegantă a urinării afară credea că este în siguranţă în spatele porţii închise a casei sale, dar lentilele Google l-au fotografiat pe deasupra porţii, în timp ce treceau prin faţa casei lui. De ce a ales omul în cauză să se uşureze afară şi nu în toaletă rămâne, deocamdată, un mister, căci avocatul lui nu a dat explicaţii în acest sens. Avocaţii Google spun că vor cere anularea cazului ca fiind nul şi neavenit. Verdicul curţii franceze din Angers în această speţă se va da pe 15 martie.

 

Sursa: Reuters

Foto: MSN / Street View Cars


Un comentariu

  1. Da, asta e posibil din cauza legii franceze cu dreptul la imagine. Poate lucra in gradina si-i era lene sa mearga pana la WC, care e problema, n-are voie sa se pise in propria gradina?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger