Fracturarea hidraulică cauzează dereglări hormonale

1

Fracturarea hidraulică duce la creșterea factorilor de risc pentru sănătate din cauza chimicalelor eliberate în mediu care cauzează dereglări hormonale, arată un nou studiu care a analizat poluarea apei în zonele din Statele Unite unde se folosește această tehnică de exploatare a gazelor neconvenționale.

fracking

Cercetătorii au analizat 12 substanțe care provoacă dereglări endocrine sau sunt suspectate de acest efect și care sunt folosite în timpul procedurii de fracturare hidraulică. Oamenii de știință au măsurat abilitatea acestora de a imita sau bloca efectele hormonilor reproductivi.

Mostrele de apă preluate din siturile de exploatare aveau un nivel al chimicalelor destul de ridicat încât să interfereze cu răspunsul corpului la hormonii masculini, precum și la estrogen. Nu a fost înregistrat un efect semnificativ de dereglare endocrină.

Dr. Susan Nagel, de la Universitatea din Missouri, unul dintre autorii studiului, a declarat că peste 700 de chimicale sunt folosite în procesul de fracturare, dintre care multe sunt vinovate pentru dereglări hormonale. Având în vedere extinderea siturilor de exploatare, riscul pentru populație crește de asemenea.

În fracturarea hidraulică se folosește un amestec de apă cu chimicale, sub presiune, pentru a elibera gazele naturale din roci. Există o mișcare puternică de contestare a acestei proceduri din cauza riscurilor asupra mediului și sănătății.

Sursa: Guardian

Citește și:

8 motive pentru care WWF se opune exploatării gazelor de șist

Oamenii de știință americani cer interzicerea fracking-ului în California


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger