Fotoreportaj: Un weekend în Taksim

2

La sfârșitul săptămânii care a început cu confruntări în piața Taksim, protestatarii, susținătorii lor și turiștii au avut parte de câteva zile mai liniștite. Parcul Gezi – epicentrul protestelor – și piața Taksim s-au transformat într-un mic orășel autonom – Geziville, după cum l-a botezat jurnalistul Mihai Mateaș.

 

Text și fotografii de Mihai Stoica

 

Am ajuns vineri în Istanbul, iar până luni nu s-a zărit picior de poliție în piață, iar ocupanții s-au desfășurat cum au știut mai bine, fără incidente majore. Este pentru prima oară în istoria modernă a Turciei când tot felul de grupuri, care în mod normal ar avea ceva de împărțit unii cu ceilalți fie din cauza ideologiilor diferite la care aderă sau a religiei, reușesc să coexiste pașnic într-un spațiu restrâns. Pe toți îi reunește nemulțumirea față de un guvern care reprezintă interesele majoritare ale celor care l-au ales, în timp ce aceștia se simt ignorați sau chiar oprimați prin intermediul unor politici publice cu tentă pro-islamică și lipsa dezbaterii și a transparenței într-un stat considerat democratic.

În acest context, în ciuda lipsei forțelor de ordine, ocuparea pieței Taksim a continuat fără aproape niciun incident pe tot parcursul weekend-ului. Un singur episod de violență a avut loc în momentul în care un mic grup neidentificat a început să arunce cu pietre în oameni din senin, dar fără urmări; în rest doar câte o răfuială ocazională între doi indivizi sau o neatenție în momentul escaladării clădirilor demolate înainte de începerea protestului. Cu toate acestea, în Geziville s-au înființat tot felul de instituții ad-hoc, iar economia acestuia a explodat, practic, peste noapte. A fost pus pe picioare un spital cu voluntari, iar ambulanțelor și serviciilor de salubritate le-a fost permis și facilitat accesul în perimetru. Comercianți de tot felul au invadat zona, făcând negoț în fel și chip – de la steaguri, măști și spray-uri de graffiti până la sendvișuri, deserturi și băuturi răcoritoare și chiar alcoolice – în pofida promulgării unei legi ce interzice, printe altele, comercializarea alcoolului între orele 22 și 6. În parcul Gezi câteva sute de protestatari și-au ridicat corturile și au improvizat diverse spații pentru recreere și stand-uri ca locuri pentru dezbateri și pentru distribuirea de pliante. S-a ridicat și o scenă, care a funcționat ca platformă de exprimare liberă pentru grupuri și indivizi, dar pe care s-au ținut și concerte. Muzicieni ambulanți, cărora li s-a interzis de către autoritățile locale să performeze pe străzi în Taksim de mai bine de un an, au întreținut mulțimile care au dansat înlănțuiți ore în șir, într-un stil propriu turcesc. Într-un colț al parcului un grup de ecologiști au sădit felurite plante într-o acțiune menită să le reamintească tuturor trecătorilor care sunt originile acestui protest – conservarea parcului Gezi și protejarea lui împotriva transformării într-un sit pentru construcția unui muzeu militar otoman, cu mall inclus.

 

 

Pe de altă parte, toată zona a devenit un fel de muzeu în aer liber unde oamenii s-au fotografiat alături de și purtând ”artefactele” specifice acestuia. Principala atracție au fost autobuzele și mașinile distruse de către protestatari – și însemnate ulterior cu tot felul de sloganuri și mesaje anti-sistem – în timpul ciocnirilor cu trupele de poliție speciale și folosite ca protecție împotriva acestora. Au urmat baricadele ce înconjoară, efectiv, toată piața Taksim. Acestea din urmă au fost consolidate preemptiv pe parcursul weekend-ului cu varii materiale, de la cărămizi și borduri smulse din trotuare, la bariere folosite de poliție. La mare căutare au fost măștile Guy Fawkes, întruchiparea rezistenței anonime împotriva injustițiilor sistemului și devenite populare odată cu apariția filmului V from Vendetta. Pe fațada Centrului Cultural Atatürk, un simbol important al Taksim-ului care urmează să fie demolat de către autorități și înlocuit cu o moschee – după cum a afirmat premierul Erdoğan – în ciuda protestelor împotriva acestei acțiuni, a fost împânzit cu bannere de toate mărimile conținând mesaje de protest la adresa guvernului și a premierului. De menționat este faptul că pereții clădirilor și macadamul din jurul pieței au fost înțesate de mesaje scrise cu spray-uri de grafitti, lucru ce reflectă în mod evident nevoia de exprimare liberă a turcilor care se simt neîndreptățiți de către guvern și, în același timp, de controlul pe care acesta îl exercită asupra organizațiilor de mass-media.

Pe toată durata weekend-ului, demonstrațiile și marșurile de protest au continuat în forță. În fiecare după-amiază pe bulevardul Istiklal – artera pietonală principală din Taksim, mii de oameni aparținând diferitor grupări cu sau fără afiliație politică mărșăluiau către piață, fluturând steaguri și bannere în semn de protest, acompaniați de cele mai multe ori de fanfară. Printre sloganurile cel mai des scandate pe tot parcursul protestului au fost ”Tayyip istifah” și ”her yer Taksim / her yer direniș”, în limba română: ”Tayyip [Erdoğan] dă-ți demisia”, respectiv ”pretutindeni în Taksim / pretutindeni rezistență”. Deși premierul a rămas de neclintit și chiar sfidător la adresa protestatarilor, majoritatea tineri, – pe care i-a numit çapulcu, însemnând prădători – în privința oricăror doleanțe ale acestora, demisia acestuia rămâne un lucru nerealist. Acesta, împreună cu partidul din care face parte – AKP-ul –, sunt susținuți în continuare de o mare majoritate a populației, iar partidele din opoziție nu oferă alternative clare la programul de guvernare. Cu toate acestea, sâmbăta seară, aproximativ cinci mii de suporteri ai echipei de fotbal Fenerbahce au mărșăluit către piața Taksim în semn de susținere pentru protestatarii din parcul Gezi. Odată ajunși în piață, aceștia au orchestrat un spectacol impresionant, aprinzând zeci de torțe și lansând artificii într-o atmosferă incendiară.

 

Taksim Protest

 

În consecință, mesajul transmis celor de la guvernare pe parcursul acestor zile, a fost că cetățenii turci sunt hotărâți să continue lupta pentru o democrație incluzivă, care să respecte libertățile și stilul de viață al individului, indiferent de afiliere. La nivel local, protestatarii au ținut să reitereze cerințele către guvern de a opri orice tip de intervenție invazivă asupra parcului Gezi din Taksim, de a interzice folosirea gazelor lacrimogene, de a-i aduce în fața justiției pe cei care au ordonat forțelor de intervenție folosirea violenței disproporționate, eliberarea necondiționată a protestatarilor arestați de către poliție în timpul asaltului asupra acestora și înlăturarea interdicției pentru demonstrații în toate piețele publice din țară.

 

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

MiSt_Taksim_TOTB_7

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

MiSt_Taksim_TOTB_33

MiSt_Taksim_TOTB_34

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

Taksim Protest

MiSt_Taksim_TOTB_40

MiSt_Taksim_TOTB_41

Taksim Protest

 


2 comentarii

  1. Pingback: Rezistenţa din Taksim II. Corespondenţă de la București | Ștefan Mako

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger