FOTOREPORTAJ | Makoko, Veneţia săracilor

0

Makoko este o așezare pescărească construită pe apă, la marginea lagunei Lagosului, în Nigeria, în urmă cu aproximativ 200 de ani. Recent, Lagosul s-a dezvoltat ca centru economic al Nigeriei și a ajuns cel mai mare oraș al Africii (20 de milioane de locuitori). Makoko și viața lui pe apă, la un pas de zgârie-norii în continuă dezvoltare din Ykoyi (centrul comercial), a rămas neatins de boom-ul economic din jurul lui. Astăzi, Makoko are o populație estimată la 100.000 de locuitori, majoritatea pescari din Benin și Togo.

 

Aglomerația de dimineață pe unul din canalele principale din Makoko. În afară de transport, pe apă au loc piețele, unde de la prima oră femeile încep trocul, schimbând diverse tipuri de marfă.

 

Fotografii și text de Petruț Călinescu 

 

Guvernul nigerian nu recunoaște legitimitatea acestei așezări și nu asigură niciun serviciu public. Nu există apa curentă, curent electric, canalizare, școli sau spitale de stat. Ca urmare, Makoko și-a constituit un sistem paralel pentru a supraviețui și a se administra. Cinci lideri locali, Baale, ajutați de vigilante (polițiști voluntari din rândul locuitorilor) iau decizii locale și asigură securitatea. Există câteva școli și clinici de sănătate private, vraci tradiționali, restaurante, coafor, frizerie, biserici, grădinițe, studiouri foto, croitorii, ateliere de reparații electronice. În mod ironic, apa potabilă este cea mai mare lipsă a acestei așezări pe apă.“ Ea este extrasă prin foraj și vândută la bidon pentru nevoile casnice. Păienjenișul de canale este plin de gunoaie menajere și deșeuri umane. Peștele nu mai este destul nici pentru consumul propriu. Azi, tarabele sau bărcile negustorilor din Makoko sînt pline cu macrou congelat importat din Olanda, pe care oamenii îl afumă pentru a rezista căldurii.

 

În mod tradițional, copiii au multe atribuții într-o famile africană. De ce mai multe ori, sînt puși să aducă apă, dar în Makoko sînt trimiși să facă mici comisioane sau să câștige câte un ban din „taximetrie”.

Multe activități se desfășoară la vedere; spațiul din interiorul caselor este mult prea mic.

 

Lipsa canalizărilor și a apei potabile pune în pericol sănătatea populației. Dar toate aceastea par un fleac pentru localnici, în comparație cu spaima de a fi evacuați peste noapte de guvern. Apa de sub ei valorează miliarde. Makoko se află într-o zonă de mare interes imobiliar a Lagosului; ar putea fi umplută cu nisip, transformată în uscat și vândută bogaților. Așa s-a creat Banana Island, situată în partea opusă a lagunei, la doar 1 km de Makoko, unde pescarii susțin că aveau cele mai bune capturi de peşte. Acum, doar cei mai bogați nigerieni își permit un apartament în această zonă nouă a orașului. Conform Forbes.Com, un apartament cu trei camere costă 2 milioane de dolari, iar un teren pentru casă, între 4 şi 6 milioane de dolari.

 

Scenă domestică

Unul dintre saloanele de frumusețe

Fetiță în uniformă de școală

 

După scenarii similare în 2005, 2010 și ultima dată în 2012, într-o încercare de evacuare și curățare a Makoko-ului, trupe de poliție înarmate ca la război au somat întreaga populație să părăsească zona în 72 de ore. O bună parte a caselor au fost distruse și apoi incendiate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost. Mulți dintre ei continuă azi să trăiască acolo, unde, până în prezent, barca a rămas patul și acoperișul lor. Localnicii au reacționat, încercând să oprească demolările. Unul dintre lideri a fost împușcat mortal și alte persoane au fost rănite. Determinarea locuitorilor de a rezista în fața poliției armate și presiunea ONG-urilor a făcut autoritățile să pună capăt pe moment demolărilor.

 

Școlile sînt exclusiv private; guvernul nu consideră legală așezarea și atunci nu oferă nici un serviciu public locuitorilor de aici.

Centru privat de sănătate, considerat a fi cel mai bun din Makoko. Mare parte a locuitorilor preferă medicina tradițională și leacurile vracilor.

Casele de câteva zeci de metri pătrați găzduiesc familii/generații multiple.

 

Nu este sigur care va fi viitorul Makoko-ului. Există diferite inițiative de regenerare a zonei. Oameni de afaceri influenți vor să transforme zona într-un Dubai, printr-un proiect grandios, Eko- Atlantic. NLE, un grup de arhitecți nigerieni, a proiectat și executat un prototip de şcoală, ce ar putea servi ca model întregii zone. Proiectul a impresionat pe plan internaţional, printre multe altele fiind nominalizat la un premiu de către London Design Museum. Autoritățile au rămas reci, repetând același lucru: o construcție ilegală, fără permisiunea de a funcționa că școală, nu este bună decât de demolat.

 

Pescari și comercianți de peste locuitorii din Makoko au ajuns azi mari consumatori de macrou congelat din Olanda. Apele murdare nu mai au suficient pește, așa că tarabele sunt pline de pește oceanic din celălalt capăt al lumii, care adesea e afumat pentru a rezista și fără frigider.

O mamă se întoarce acasă, unde o așteaptă fetița ei.

Makoko

O femeie își hrănește copilul la sân, acoperită de un plastic contra ploii, în timp ce își aștepta soțul să se întoarcă de la pescuit. Peștele trebuie dus la piață imediat, nu există frigidere aici.

 

Această deplasare a fost realizată cu sprijinul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND, prin proiectul “World-wise Europe: A more coherent Europe for a fairer World”, finanțat de Comisia Europeană.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger