Fotoreportaj: Graffiti-urile politice ale Bucureștiului

0

Graffiti-urile cu tentă social-politică dintr-un oraș pot fi un indicator alternativ al preocupărilor și simpatiilor politice ale locuitorilor din acel oraș. Desigur, nu este un indicator foarte cuprinzător și relevant, căci graffiti-ul ca formă de exprimare politică este, prin natura sa clandestină, apanajul celor cu mesaje politice radicale sau marginale, care își găsesc cu greu locul în spațiile convenționale de exprimare, așa cum e cazul anarhiștilor ori al neo-naziștilor. În schimb, neoliberalii, de exemplu, nu au de ce să scrie mesaje pro-privatizare pe ziduri când au la dispoziție televiziuni, ziare și reviste cu audiență ridicată unde pot să le transmită zi de zi. Simplu spus, mijloacele de comunicare neconvenționale revin celor cu mesaje neconvenționale (sunt și câteva excepții – vezi mesajele pro/anti-Băsescu).

 

1. „Fără cianură pe stadioane” – Stadionul Dinamo

 

de Vladimir Borțun (pe Critic Atac, tema București: orașul în care urâm să trăim, dar pe care iubim să-l salvăm)

 

De aceea, ar fi mai corect să spunem că fotoreportajul de față (realizat aproape integral în zona centrală) reprezintă un indicator al preocupărilor și simpatiilor politice ale underground-ului politic bucureștean (ca opus mainstream-ului politic, reprezentat de principalele partide și curente politice). Aici nu intră, așa cum s-ar putea crede, doar extrema dreaptă și extrema stângă (deși ele par cel mai bine reprezentate pe zidurile din București, cu un ușor avans pentru prima), ci și o agendă pur și simplu liberală (pro-feminism, pro-avort, anti-homofobie), care încă are un caracter aproape subversiv într-o societate românească defazată.

Am ales 50 de graffiti-uri cât mai diverse (încercând să evit repetițiile; altminteri, aș fi avut 50 de poze doar cu „Basarabia e România” și „Basarabia, pământ românesc”), care să-i ofere privitorului ocazia de a-și facă o idee, fie și parțială, despre climatul politic din Bucureștiul zilelor noastre.

 

2. „Lege pentru furat făcută pe Parlament” – Gara de Nord

3. „Corneliu Zelea = Criminal” – Splaiul Independenței

4. „Basarabia, pământ românesc” – cheiul Dâmboviței

5. „JU$TIȚIA” – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

6. „Stop football mafia”, „United Ultras against modern football” și „FRF = Mafia” – Bd. Unirii

7. „Anti NATO” și svastică – gang lângă Piața Unirii

8. „AntiProVita” („Pro-Vita” este un ONG creștin-ortodox care militează împotriva avortului) – Str. Stavropoleos, colț cu Calea Victoriei

9. „1 Mai – liber o zi, sclav un an!” – Bd. Carol

10. „Indignați-vă!” – Piața Rosetti

11. Cruce celtică (deși semnificația ei originară e pur religioasă, crucea celtică a devenit, în ultimele decenii, unul dintre principalele simboluri ale mișcărilor de extremă dreapta) – Str. Anastase Simu, lângă Ateneul Român

12. „Revoluție feministă” – Str. Dianei, lângă Piața Rosetti

13. „Istanbul Calling” – Str. Dianei

14. „Feminism” – Str. Dianei

15. Chipul lui Nicușor Dan și mesajul „Primul vot pozitiv” – Str. Dianei

 

Urmăriți restul imaginilor pe Critic Atac.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger