Fotografiile ne fac să uităm, spun cercetătorii

1

Sigur ați mai auzit până acum bancuri (pline de stereotipuri, desigur), în care frenezia cu care japonezii fac fotografii în vacanțe e pusă pe seama faptului că vor să înregistreze tot, pentru ca la întoarcerea acasă să-și dea seama ce au vizitat, de fapt. Ei bine, deși credem, în mod normal, că facem fotografii pentru a ne aminti mai bine anumite momente, o nouă cercetare publicată în Psychological Science susține că obiceiul de a face fotografii foarte des ne slăbește memoria.

barack-obama-selfie

Controversatul moment în care președintele Obama, prim ministrul britanic David Cameron și prim ministrul Danemarcei, Helle Thorning-Schmidt, și-au făcut împreună un ”selfie” la înmormântarea lui Nelson Mandela. Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images

 

Pentru elaborarea acestui studiu, a fost realizat un experiment la care au participat elevi. Aceștia au fost conduși într-un tur la un muzeu, unde li s-au dat instrucțiuni să fotografieze anumite obiecte și să le observe pe altele. În ziua următoare, autorii cercetării au testat cât de puternic se imprimaseră amintirile elevilor din timpul vizitei la muzeu. Rezultatele au arătat, potrivit studiului citat de Slate, că fotografierea redusese, de fapt, capacitatea subiecților de a-și aminti cu acuratețe obiectele respective.

Dacă participanții fotografiaseră fiecare obiect ca ansamblu, atunci își aminteau mai puține obiecte și mai puține detalii despre obiecte și poziționarea obiectelor în muzeu decât dacă doar le-ar fi observat, fără să fotografieze obiectele, spune cercetarea care anaizează așa-numitul fenomen ”declanșare și uitare”. A fost observată însă și o expepție, în cazul fotografiilor realizate cu zoomCând participanții focalizau anumite detalii prin zoom, memoria detaliilor și recunoașterea ulterioară nu aveau de suferit, mai precizează studiul.

Cu alte cuvinte, ”oameni au frecvent tendința de a scoate aparatul pentru a capta un moment, lucru pe care îl fac din reflex, dar care îi poate face să rateze chiar ceea ce se află în fața ochilor,” spune Linda Henkel, unul dintre coordonatorii cercetării, pentru The Independent. Un alt aspect care contribuie la consolidarea acestei legături identificate între fotografii realizate compulsiv și uitare este faptul că, cel mai adesea, oamenii nu își verifică și nu își revizitează arhivele de fotografii digitale.

Sursa: Slate, The Independent

Puteți citi și:

Amintirile dureroase pot fi șterse

Ce legătură există între memorie și tăcere

Cum ne pierdem memoria


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger