Fotografii recreate după desenele copiilor care trăiesc în zone de conflict

0

”Joaca a devenit un mecanism de vindecare,” spune fotograful american Brian McCarty, care a realizat seria WAR-TOYS, prin care încearcă să recreeze fotografic amintirile și temerilor copiilor afectați de conflictele din Orientul Mijlociu. McCarty a reconstituit imagini pornind de la desene realizate de copii din Palestina, Fâșia Gaza și Israel, prin care aceștia sunt încurajați să-și confrunte problemele emoționale cu ajutorul terapiei prin artă.

 

indexshow03

bmm

 

Mergând la centre de terapie din Orientul Mijlociu, unde specialiștii îi ajută pe copii să-și confrunte traumele prin artă și desen, fotograful american a reconstruit, folosind jucării și decoruri realizate ad hoc, scenele desenate de copii, pornind de la propriile experiențe de viață. Unii dintre copii au ilustrat scene cu eroi militanți aruncând bombe artizanale, fetițele din Gaza au desenat, predominant, mame și copii care asistă la măceluri, iar alții au ilustrat casele pe care au fost nevoiți să le abandoneze împreună cu familiile.

 

m1

bmmm

 

”Am încercat să fiu pe cât de neutru am putut. Asemenea copiilor, eu nu știu decât că cel care trage în mine este omul rău. Acești agresori sunt numiți, general, ei, indiferent de ce parte a graniței m-aș afla,” spune McCarty, citat de Wired. Folosirea jucăriilor a avut un rol foarte important în proiectul WAR-TOYS, atâta vreme cât impune o anumită detașare față de problemele implicate, împrumutând perspectiva copiilor. Totodată, dat fiind că jucăriile utilizate au fost cumpărate din zonele respective, ele vorbesc de la sine despre situația socio-economică a locului: dacă, de pildă, cele mai multe jucării din Orientul Mijlociu sunt produse în China, cele din Gaza sunt majoritar rebuturi, fiind vândute la prețuri mici.

În prezent, McCarty colaborează cu centre de terapie prin artă pentru copii din Afganistan, Sudan și Columbia. ”Copiii sunt, de cele mai multe ori, bucuroși că cineva, mai ales un străin, se implică în poveștile lor. Ei vor și au nevoie să fie ascultați și validați,” explică fotograful.

 

Elementary_School

Mother_of_Violence

Palestinian_Pride

Qassam_Team

Resilience

Tel_Aviv_Bus

Telecom_Airstrike

Sursa: Wired

Puteți accesa și:

FOTO Viața de zi cu zi sub ocupație militară

Cum e la școală pentru copiii refugiaților sirieni


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger