Fotografii la microscop: secretul formelor fulgilor de zăpadă

1

Știați că fulgii de zăpadă cresc? La început, toți sunt mici cristale hexagonale de gheață, dar apoi se dezvoltă, își schimbă forma cu prelungiri delicate și structuri complexe. Misterul formelor fulgilor de zăpadă a fost dezvăluit cu ajutorul unor fotografii făcute la un foto-microscop special realizat pentru această sarcină.

 

Fotografiile au fost realizate de fizicianul Kenneth Libbrecht, de la CalTech și înfățișează forme ale fulgilor din zăpada căzută în diferite zone din SUA (Ontario, Alaska, Vermont, Michigan, munții Sierra Nevada din California). Faptul că temperaturile variate influențează modelul dezvoltării cristalelor de gheață nu mai era demult un secret. Spre exemplu, la -2 grade, fulgii sunt discuri plate. La -5 grade, sunt coloane suple și piscuri. La aproape -15 grade, apare structura din fotografia de mai sus. La sub -30 de grade, apar alte coloane în structura lor.

Ce anume face un fulg de nea să devină într-un fel sau altul, să capete una din formele date anterior ca exemplu? Libbrecht spune că a descoperit instabilitate în procesul lor de dezvoltare, fenomen care duce la ceea ce el a numit ”efectul de ascuțire”. Instabilitatea se reflectă în modele prin dezvoltare diferită a unui fulg în interior față de exterior. Autorul teoriei și al fotografiilor (pe care le puteți urmări în galerie completă aici) susține că munca sa este un mic prim pas în știința fulgilor de zăpadă. Libbrecht spune că tot nu a reușit să înțeleagă de ce temperaturile diferite duc la modelarea fulgilor în forme diferite, dar munca sa de cercetare continuă.

 

Sursa și foto: NewScientist

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger