FOTO Zece portrete de Mircea Reștea, un fotograf cu ”al șaselea simț” pentru detalii

0

Pe Mircea Reștea l-am cunoscut în 2007, când lucra ca fotoreporter la ziarul Cotidianul și când, prin felul în care reușea să decupeze realitatea în cadre, am înțeles ce rol vital joacă fotografia de presă. Fie că e vorba de contexte politice, de mișcări agitate de stradă, de scene cotidiene ori, dimpotrivă, de evenimente excepționale, Mircea observă totul atent, absorbind parcă pulsul lucurilor, până când îl suprinde într-o imagine cu detalii mai relevante decât ar putea spune, adesea, cuvintele.

 

4_ala si victor boboc

Ala și Victor Boboc, rememorând ultimele zile din viața fiului lor, Valeriu, un tânăr care avea 23 de ani când a fost ucis în bătaie de poliţişti în timpul protestelor anticomuniste din 2009 de la Chișinău. I-am fotografiat în martie 2010, pentru ”România Liberă”.

Are un fel de al șaselea simț pentru detectarea nuanțelor, poate fiindcă, după cum povestește, pentru Reștea, e decisiv felul în care interacționează cu cei pe care îi fotografiază. Lucrează sau, mai bine zis, creează în presă de 14 ani, dar cu toate astea e o prezență discretă, care ”vorbește” cel mai mult prin obiectiv. ”Nu am câștigat niciun premiu,” spune Mircea. ”Am fost însă recompensat cu o serie de întâlniri extraordinare – acesta a fost criteriul de selecție a celor 10 fotografii. Din fericire mi-a fost greu să aleg.”

 

1_radu

Pe băiețelul din imagine îl cheamă Radu și avea  8 ani. L-am întâlnit  în iunie 2008 în timp ce fotografiam Bookfest  pentru ”Cotidianul”.

 

2_magdalena stroe

Magdalena Stroe e unul dintre cei aproximativ 50 de cetățeni români deținători ai titlului de ”Drepți între popoare”, distincție ce i-a fost acordată pentru că și-a salvat prietena de la deportare – se întîmpla în primăvara lui ’44, iar cele două erau eleve în ultimul an la Liceul Reformat din Cluj. Fotografia a fost făcută în august 2008 pentru ”Cotidianul”.

3_daniela stratan

Daniela Stratan e asistentă medicală şi lucrează în cadrul unei fundații care se ocupă cu îngrijirea pacienților la domiciliu. D-na Opre, pacienta din imagine, mi-a spus că, la cei 80 de ani pe care-i avea, îi mai rămăseseră doua motive de bucurie; unul dintre ele era vizita Danielei, celălalt, fumatul. Fotografia a fost făcută în octombrie 2009 pentru ”Cotidianul.”

5_geanina si ingeras

Geanina Vasile (4 ani) si fratele ei, Îngeraș (5 ani), pozându-mi înainte de a pleca la Ceremonia de Botez a 150 de consăteni din Râmnicelu . Fotografie făcută în mai 2010, pentru ”România Liberă”.

6_willy schuster

Willy Schuster, Moșna, august 2010, pentru ”România Liberă.”

7_neagu djuvara

Neagu Djuvara, București, noiembrie 2010, pentru ”România Liberă.”

8_maria zubascu

Maria Zubașcu – ghid/găzdoaie la Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești Maramureș –iunie 2011 pentru ”Revista Mișcarea.”

9_rita

Rita, august 2012 pentru ”Marie Claire.”

10_protestatari

Participanți la protestul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, București, 1 septembrie 2013.

 

mircea_resteaMircea Reștea a absolvit ăn 1997 Faccultatea de Științe, secția de Matematică-Fizică a Universității din Oradea, însă în același ani, spune el, ”întâmplarea a făcut ca, în timpul unei excursii la Budapesta, să ajung la Muzeul de Etnografie care găzduia expoziția cu fotografiile premiate la ediția din 1997 a World Press Photo. Am fost fascinat.  A fost momentul și locul în care am decis ca vreau să fac fotografie de presă.” Doi ani mai târziu, s-a angajat ca fotoreporter la cotidianul bihorean  Crișana.   De atunci, a lucrat pentru mai multe publicații, printre care Cotidianul, România Liberă, Marie Claire, Revista Mișcarea.

 

Puteți accesa și:

FOTO Povești post-industriale: Doi fotografi, 38 de zile, 45 de localități

FOTO ”Bumbata”: Dincolo de zidurile închisorii, avându-l ca ghid pe Cosmin Bumbuț

FOTO Viață, moarte și miracole cu Michele Bressan

FOTO Pe drum, la Marea Neagră, cu Petruț Călinescu

FOTO De la jungla amazoniană, la triburi africane: Lumi în transformare, cu Tudor Vintiloiu

FOTO Din colonii muncitorești, în Piața Taksim. Visele prin obiectiv ale Ioanei Moldovan

FOTO Pe drum cu fotojurnalistul George Popescu: De la Universitate, prin Petrila, până în Sahara

FOTO Mihai Barbu: 11 ani de fotojurnalism în 8 imagini

FOTO Povești cu oameni și locuri din foste orașe industriale, cu Ioana Cârlig

FOTO Două luni nicăieri, cu Bogdan Gîrbovan


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger