FOTO Zece dintre cele mai rare animale de pe Pământ

1

National Geographic prezintă o serie de zece fotografii tip portret ale unor specii de animale rare sau aflate pe cale de dispariţie de pe planetă, potrivit listei IUCN. Printre acestea se numără leopardul Amur, rinocerul sumatran, gorila de câmpie, crocodilul filipinez, ibisul pleşuv sau antilopa albă.

 

 

 

1. Leopardul Amur (Foto: Joel Sartore)

Leopardul Amur este o subspecie de leopard foarte rară, care trăieşte numai în regiunea Primorye din Rusia; un recensământ din 2007 a numărat între 14 şi 20 de adulţi şi 5 – 6 pui, în libertate. Leopardul din imagine se numeşte Usi şi se află la grădina zoologică din Nebraska.

 

2. Rinocerul sumatran (Foto: Joel Sartore)

Specia aceasta de rinocer este pe cale de dispariţie şi mai numără mai puţin de 275 de exemplare. Acest tip de rinocer a fost, ca şi alte specii, ţinta predilectă a braconierilor. Rinocerul din imagine se numeşte Harapan, are patru ani şi trăieşte într-un centru de conservare a vieţii sălbatice din Florida.

 

3. Gorila de câmpie vestică (Foto: Joel Sartore)

Monitorizări din anii 1980 au arătat că virusul Ebola şi vânătoarea intensivă au redus foarte mult numărul exemplarelor din această specie de gorile din Africa. Gorila din imagine (o femelă) se află la grădina zoologică din Cincinnati.

 

4. Opossumul pigmeu de munte (Foto: Joel Sartore)

Acest şoricel de mici dimensiuni este singurul mamifer australian care trăieşte în mediu alpin. Dar populaţia speciei a scăzut foarte mult din cauza pierderii sau fragmentării habitatului, invadat de construcţii diverse (staţiuni, pârtii de schi etc.).

 

5. Crocodilul filipinez (Foto: Joel Sartore)

Este un crocodil de mici dimensiuni, de apă dulce. Masculii ajung la o lungime de trei metri, iar femelele sunt mai mici. Habitatul acestor reptile a fost transformat în bălţi pentru cultivarea orezului, în majoritatea cazurilor. Reptilele au suferit de pe urma vânătorii intensive, inclusiv cu metode precum dinamita; laolaltă cu pierderea habitatului, aceasta a pus specia pe lista celor aflate în pericol.

 

6. Urangutanul sumatran (Foto: Joel Sartore)

Originar din insula Sumatra, Indonezia, acest tip de urangutan trăieşte aproape exclusiv în copaci. Însă despăduririle din Indonezia au afectat grav specia: în ultimii 75 de ani, populaţia a scăzut cu 80%, iar oamenii de ştiinţă estimează că mai sunt cam 7.300 de exemplare în libertate. Urangutanul din imagine trăieşte la grădina zoologică din Brownsville, Texas.

 

7. Ibisul pleşuv nordic (Foto: Joel Sartore)

Despre această specie s-a crezut că a dispărut, până când a fost redescoperită în deşertul sirian, în 2002. Vânătoarea şi distrugerea habitatului au dus specia aproape de extincţie. Potrivit unei legende turceşti, acest ibis nordic a fost printre primele păsări eliberate de Noe de pe arca sa, ca simbol al fertilităţii. Ibisul din imagine trăieşte la grădina zoologică din Houston.

 

8. Broasca de copac cu ochi negri (Foto: Joel Sartore)

Oamenii de ştiinţă prezic că declinul acestei specii va fi de 80% în următorii zece ani. Este originară din Mexic şi America de Sud şi suferă din cauza distrugerii habitatului şi a unei boli provocate de o ciupercă şi care afectează amfibienii din întreaga lume. Broasca din imagine a fost fotografiată la aquariumul din Baltimore.

 

9. Insecta-băţ din insula Lord Howe (Foto: Joel Sartore)

Şi despre această specie s-a crezut că a dispărut, în jurul anilor 1920, după ce pe insula Lord Howe au fost duşi şobolanii (insula se află între Australia şi Noua Zeelandă). Însă, în anul 2001, specia a fost redescoperită într-o zonă stâncoască aflată la aproximativ 22 de kilometri de insula cu pricina. Exemplarul din imagine a fost fotografiat la grădina zoologică din Melbourne.

 

10. Antilopa albă (Foto: Joel Sartore)

 

Estimările specialiştilor sunt că numai 300 de exemplare ale acestei specii mai trăiesc în libertate; populaţia a scăzut din cauza vânătorii intensive, din cauza secetei, dar şi din cauza presiunii exercitate de dezvoltarea turismului. Cândva, antilopa albă putea fi găsită pe arii extinse din Africa, acum se mai găseşte numai în Niger. În imagine, o antilopă albă de la grădina zoologică Gladys Porter.

 

Sursa şi foto: National Geographic

 

Puteţi citi şi:

Studiu: Desenele rupestre din peşteri s-au născut din mâini de femei

O casă abandonată, ocupată de animale

Concursul Traveler Photo 2013 şi-a desemnat câştigătorii


Un comentariu

  1. Draga Peter,
    Multumim pentu informatii si excelentele imagini.
    Din pacate pe lista poti sa adaugi, fara grija de a gresi, si pe Romanichthys valsanicola. In anul 2011 la ultima monitorizare a populatiei au fost capturat (si eliberat) doar 1 exemlar *Ilie C. TELCEAN*, Alfred Ş. CICORT-LUCACIU,
    Istvan SAS and Severus D. COVACIU-MARCOV .
    Parca ne doare mai mult cand distrugerea este in gradina noastra si nu la mii de km. departare.
    La multi ani si tie si si tuturor speciilor rare.

    Grigore D.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger