FOTO & VIDEO Victorie pentru Roşia Montană în Germania. Grupul Allianz nu-şi asumă riscurile proiectului RMGC

24

Michael Diekmann, CEO Allianz, a declarat astăzi (7 mai), în Adunarea Generală a acţionarilor grupului financiar german, desfăşurată la Munchen:  “După cele ce am aflat astăzi, Allianz nu se va implica în nicio afacere cu Gabriel Resources şi nu va asigura proiectul propus la Roşia Montană”, se arată într-o postare pe grupul “Rosia Montana in UNESCO World Heritage”, de pe Facebook.

material gotiu rosia 5

de Mihai Goțiu (Voxpublica)

 

Declaraţia lui Michael Diekmann vine după o acţiune de informare şi de protest desfăşurată astăzi în faţa sediului din Munchen al Allianz, înaintea începerii Adunării Generale. Acţionarilor Allianz le-au fost înmânate material informative despre proiectul minier de la Roşia Montană şi, de asemenea, memebrii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană!” au avut posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere în cadrul Adunării (vezi, mai jos, video).

 

VIDEO: Argumentele prezentate de membrii Campaniei “Salvaţi Roşia Montană!” în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Allianz

 

Grupului financiar Allianz îi fusese propus să asigure proiectul pe care Gabriel Resources (prin RMGC) intenţionează să-l realizeze la Roşia Montană. În martie 2013, Allianz începuse procedura de evaluare a riscurilor pentru o eventuală asigurare a proiectului.

Dincolo de problemele legate de mediu, patrimoniu, respectarea legilor din România şi a drepturilor localnicilor, proiectul Gabriel Resources de la Roşia Montană nu dispune de banii necesari finanţării investiţiei iniţiale (estimate la peste 1,5 miliarde de dolari). La începutul anilor 2000, Gabriel Resources a încercat să obţină finanţare prin IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale. IFC s-a retras însă din proiect după realizarea unui studiu de impact social.

 

material gotiu rosia 4

 

De asemenea, susţinătorii proiectului au sperat că vor obţine sprijinul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a obţine finanţare, prin asumarea de către această instituţie a cumpărării aurului care ar fi exploatat la Roşia Montană. Atât în prima parte a anilor 2000, când s-a pus prima dată această problemă, în 2011, când preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii publice în acest sens, cât şi la sfârşitul lunii trecute, când prin Hotărâre de Guvern s-a format o nouă societate de stat, în subordinea lui Dan Şova, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că BNR nu intenţionează să-şi mărească rezerva de aur, refuzând astfel să facă jocul celor de la RMGC.

 

material gotiu rosia 3

material gotiu rosia 1

 

Refuzul Allianz de a asigura proiectul de la Roşia Montană reprezintă, în aceste condiţii, o lovitură dură dată încercărilor Gabriel Resources de a obţine banii necesari dezvoltării proiectului în condiţiile, oricum discutabile, în care ar obţine avizele, autorizaţiile şi terenurile din Roşia Montană de care are nevoie.

Credit foto: Rosia Montană in UNESCO World Heritage / Desen: Laurenţiu Ridichie

Acest articol a fost preluat de pe platforma Voxpublica.realitatea.net.


24 de comentarii

 1. nu am vazut vreo decizie oficiala in acest sens is nici nu cred ca e cazul sa facem stiri pe seama unei declartii neverificate care a fost pusa pe facebook de activisti

  • elena a spus: „nu e nimic concret si nu s-a luat o decizie oficiala. nu stiu cata valoare are o declaratie neverificata si pusa pe facebook de cei care au protestat”. Nu, nu aici a spus asta Elena, ci în altă parte unde a fost prealuată știrea din articol: http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/rosia-montana-allianz-nu-se-aliaza-cu-gabriel-resources-89228/

   RMGC nu poate contrazice informația (nu e nimic mai simplu să ceri un răspuns de la biroul de presă al Allianz, dar biroul de presă nu va nega ceea ce a afirmat CEO-ul lor în fața a sute de acționari), tocmai de aceea își trimite postăceii să arunce cu noroi, poate, poate i-o crede cineva.

   Ia zi „Elena”, pe tine te mai crede cineva, pe acolo pe unde mai comentezi? Nu că ar fi greu să-ți zici și „Sorin” sau „Anda” – exemple aleatorii de nume.

   • asa si? nu mi-am schimbat opinia intre timp. asa cum tu ai citit ambele stiri si eu le-am citit si ceea ce am spus ramane valabil. nu vad de ce mi-as schimba numele, doar ca sa-ti implinesc tie ipoteza aberanta? si da, nu cred ca are vreo valoare declaratia respetiva. nu mi se pare normal sa facem stiri din nimic.

    • Mă bucur să văd că ești în continuare interesat(ă) de subiectul Roșia Montană. Mi-ar fi plăcut și să onorezi invitația repetată de a purta aceste discuții chiar la fața locului. Că poate știai mai multe decât doamna de la centrul de informare al RMGC, care nici măcar nu este în stare să rămână constantă în repetarea minciunilor companiei.

   • vad ca esti foarte activ si pe link-ul ala pe care l-ai postat aici, Mihai. dar vad ca zici niste ineptii si pe acolo. daca chiar ar fi fost o decizie sau o declaratie, ar fi fost facuta pe cale oficiala. pana atunci, ramane doar o noua postare pe o pagina de facebook a protestatarilor de profesie, care au (ma rog, ati) demonstrat de nenumarate ori ca ar (ati) spune orice minciuna pentru putina atentie.

    • Ia uite ce repede a reacționat și Sorin de îndată ce a fost amintit. Cum se face asta, oare?
     Trecând peste întrebarea mea de mai sus (retorică) revin la fondul problemei: câte comunicate de presă ale Allianz ai citit până acum? În câte dintre ele ai văzut amintite aspecte punctuale, încheierea unui contract cu o firmă sau respingerea colaborării cu alta?
     Și să nu uităm că știrea apare în publicații serioase, aici și în alte părți, care mai și verifică informațiile. Nu apare în presa cumpărată de RMGC, care copiază cuvânt cu cuvânt comunicatele companiei pentru a publica articole proprii

     • dar tu cate comunicate Allianz ai vazut? ca de data asta, cu “stirea” asta nu a fost niciuna, a fost doar o postare pe o pagina de Facebook. dar nu inteleg de ce iti sare mustarul, de fapt imi pot imagima. sustii o ineptie, poate ca ti-ai dat seama de asta, dar imi imaginez ca nu ai de ales, asta iti este jobu-ul..

     • Eu chiar am citit vreo trei comunicate de presă ale Allianz, că tot întrebi. Și toate cuprind doar date generale despre compania lor. Dacă nu mă crezi, bănuiesc eu că te poți descurca și singur să le găsești site-ul și să citești cu ochii tăi. Iar dacă nu te descurci, revino și îți dau direct niște linkuri.
      Cum ai tras concluzia că îmi „sare muștarul”? Doar pentru faptul că am atras atenția asupra minciunilor și dezinformărilor susținătorilor RMGC?

     • Mihai, e si normal sa te enervezi ca esti nevoit sa sustii o minciuna, dar adevarul oricum iese mereu la iveala. bravo tie ca ai citit vreo trei comunicate Allianz, dar comunicat sau decizie sau declaratie oficiala sau orice altceva in afara de o postare pe Facebook legat de minciuna asta nu a fost. daca tu vrei sa duci minciuna pana in panzele albe, e treaba ta, dar e trist ca ati ajuns sa puneti cuvinte in gura oamenilor… scuze, de fapt, asta ati facut mereu!

     • Sorin, mă bucur că ți se pare că aș fi nervos 🙂 Și mă bucur, de asemenea, că o ții pe a ta – aștepți ca Allianz să dea un comunicat de presă despre Gabriel Resources – ei bine, asta nu se va întâmpla, „favoriții” tăi sunt mult prea nesemnificativi pentru asta.

 2. deci practic nu e nicio declaratie, nu e nicio decizie, e doar ceva ce protestatarii au pus pe Facebook, pe pagina lor. iar acesti protestatari au deja o lunga reputatie de a spune numai minciuni. foarte interesant cum se inventeaza “stiri”…

 3. deci sa inteleg ca Michael Diekmann n-a declarat nimic oficial, doar ecologistii s-au laudat cu o asa-zisa declaratie pe… Facebook? le-o fi zis-o in particular ca sa scape de ei. eu nu cred ca o ditamai compania ia o decizie asa de importanta doar dupa cateva vorbe lansate de doua clujence! nu fac ei propriile cercetari?

  • Tocmai asta este: informațiile le-au avut dinainte, doar că prezența celor două în fața acționarilor le-a oferit prilejul de a da un răspuns direct: Allianz nu se încurcă cu Gabriel Resources.
   În afară de declarația asta în direct, nu-mi dau seama cam ce ați vrea de la compania asta de asigurări. Că doar nu veți vrea să dea câte un comunicat de presă de fiecare dată când niște amețiți fără experiență în domeniul în care vor să activeze (cazul Gabriel Resources) vor să se asigure la ei, fără ca proiectul lor să îndeplinească nici măcar niște condiții de bază.
   Dar hai să ignorăm acest aspect, să ignorăm înregistrarea speach-ului lui Michael Diekmann (disponibil, de altfel, online) și să presupunem că cei care au adus știrea mint. Ia întrebați-i voi pe prietenii voștri de la RMGC ce contract încheiat atunci cu Allianz!

   • “declaratie in direct” pe Facebook :)))) daca ar fi oferit un raspuns oficial, o decizie, nu ar fi facut-o prin intermediul a doi protestatari, prin pagina lor de Facebook. pe bune, nu iti dai seama cat de penibil este ceea ce sustii? :))

    • Declarația a fost făcută în direct în fața acționarilor – atât cei din sală cât și cei care au urmărit live pe site-ul Allianz discursul lui Michael Diekmann.

 4. Domnule Papuc, eu m-as multumi cu o declaratie de presa, un comunicat oficial semnat de Allianz, nu de ecologisti. Doar Allianz se poate reprezenta singura, nu are nevoie de “vocea” dvs. Cum nu exista niciun raspuns negru pe alb, vorbele n-au credibilitate, nu vad unde este victoria. Oricum, victorie pentru Rosia Montana si nu contra ei, va fi cand zona isi va reveni, macar economic

  • Dar cine este Gabriel Resources ca să dea Allianz un comunicat de presă special pentru compania asta de doi bani?
   Iar zona își va reveni economic de îndată ce autoritățile locale vor renunța la planurile urbanistice dedicate RMGC. Iar asta o zic la mai puțin de o săptămână după ce, împreună cu (mulți) alți turiști, am vizitat localitatea.

 5. avand in vedere cat caz faceti voi, ecologistii, este clar ca GR este cineva, nu? Si ati vizitat localitatea si nu ati vazut pensiunea lui Eugen David? Oare cum a putut sa-si dezvolte o afacere adiacenta proiectului, daca zona ar fi fost sub influenta planurilor urbanistice? zona monoindustriala acopera doar 25% din Rosia Montana si oricine are cu ce, poate sa-si deschida afaceri. doar ca restul localnicilor, n-au acelasi venituri ca seful ecologistilor!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger