FOTO / VIDEO A noua săptămână în stradă pentru Roșia Montană

0

Cea de-a noua duminică de protest a însemnat în orașele românești și din afara țării un amestec de violențe din partea jandarmilor, marșuri și scandări pașnice, în ritmurile deja clasice de ”Uniți salvăm Roșia Montană!” și comemorări ale victimelor accidentului minier de la Certej. Dacă cetăţenii ieşiţi în stradă la Braşov au avut parte de tratament brutal din partea forţelor de ordine, accentuând violenţele de acum două săptămâni, când Cecilia Laslo ne scria despre reprimarea protestelor brașovene, jandarmii de la Bucureşti au încălcat pe alocuri convenţia non-violentă cultivată în peste două luni de proteste, încercând să blocheze înaintarea cetăţenilor şi îmbrâncindu-i.

 

protest-rosia-montana35

Imagine din timpul protestelor de ieri de la Brașov. Foto: Newsbv.ro

 

La Viena, Deva și Timișoara, protestatarii nu au protestat doar împotriva exploatării de la Roșia Montană, readucând la lumină și amintirea accidentului minier cu cianuri produs în 1971 la Certej, când aproape 90 de persoane și-au pierdut viața. La Cluj și Sibiu, protestatarii au continuat în forță protestele începute pe 1 septembrie, în jurul cărora s-a coagulat fără precedent societatea civilă din România.

 

Brașov: ”Jandarmeria bate de stinge”

protest-rosia-montana44Foto: Newsbv.ro

 

”Într-un negligé sportivo-hilaro-posac, domnul prefect Mihai Mohaci (PSD) descinde din înălțimile SUV-ului dumisale, înfuriat de gloata ce blochează intersecția – deși ai fi zis că cele trei benzi pe sens ale bulevardului pe care ne aflăm sunt arhi-suficiente pentru traficul dintr-un cartier brașovean duminică seara, după ora 21. Întrebând cu aplomb buimac și neștiutor ce facem noi acolo, domnul Mohaci află cu pseudo-uimire că subiectul protestului este Roșia Montană și trece la o serie de șușoteli cu jandarmii. Aceștia, deosebit de pașnici până mai adineauri, încep subit un telefon fără fir:  Gata, de-acuma mergeți pe trotuar! Toată lumea pe trotuar!,” ne scria acum două săptămâni o cititoare-protestatară de la Brașov.

Între timp, violența forțelor de ordine față de protestatarii pentru Roșia Montană a luat amploare — vă invităm să citiți în cele ce urmează mărturia lui Erwin Albu, care a participat aseară la protestele din Brașov, a căror cronică în timp real o puteți citi pe News Brașov: ”Ora 18. Violenţe absolut gratuite şi inutile din partea jandarmilor la Braşov. Brutalitatea unor animale flămânde în faţa unei prăzi fără apărare. Pe unii dintre noi ne-au târât de pe caldarâm, au dat cu gaze lacrimogene şi apoi au simţit nevoia să îşi încerce forţele nevrotice aplicând pumni şi picioare absolut inutil şi fără ca cineva să-i fi atacat sau să riposteze! Încă îmi sună în urechi Acum, mă, acum e momentul, dă-n el, mă! şi Umflă-l, să-i arăt eu lui!. Am încasat cât au vrut, apoi am fost azvârlit în dubă, unde am fost ţinut de jandarmi culcat pe orizontală. N-am apucat să văd câţi mai erau aruncaţi în dubă cu mine, pur şi simplu peste jandarmii care erau deja pe banchete. Spre mirarea mea, loviturile au încetat. La Secţia 1 unde am fost duşi, am putut observa că suntem trei “huligani” cu totul. Am fost trataţi totuşi civilizat, atât de jandarmii care ne-au adus (alţi jandarmi, într-un fel cei care ne-au scăpat din mâna unor nevrotici), cât şi de agenţii de poliţie. Ne usturau ochii şi faţa îngrozitor de tare de la gaz.

 

 

Am fost escortaţi într-o cameră, unde jandarmii au scris procese verbale de contravenţie: câte 1500 lei fiecare. Apoi a venit rândul poliţiştilor să ne bage în seamă. Nu am fost lăsaţi să vorbim unul cu altul, ba nici să ne uităm unul la altul în prima faza. După vreo oră, situaţia s-a mai relaxat, jandarmii s-au retras şi am rămas cu poliţiştii. Vreau să evidenţiez faţă de brutalitatea anterioară, totuşi totul civilizat. Era clar că au primit ordin să tragă de timp, pentru a nu ne mai putea întoarce la protest în timp util. Apoi m-au condus pe mine într-un birou, iar pe ceilalţi doi protestatari în altul. După 4 ore de discuţii, după ce mi s-a adus la cunoştinţă deschiderea celui de-al 5-lea dosar penal, am păşit liber spre grupul care ne aştepta solidar în faţa secţiei. La câteva minute au apărut şi ceilalţi doi colegi de suferinţă.  Am răni pe corp şi pe faţă. Şi Roşia este a noastră rană. Luptăm! Mai urmează.”

 

București: ”O cursă bizară”

1376587_10201731300216928_449621763_nFoto: Cătălin Georgescu

 

”În seara asta a fost o cursă bizară prin București, s-a fugit mult pe bulevarde, jandarmii erau când agresivi, când total absenți,” scria aseară jusnalistul Vlad Ursulean, după ce protestatarii ocupaseră Piața Unirii. După ce s-au întâlnit, ca de fiecare dată, la fântâna de la Universitate, protestatarii au pornit spre Piața Victoriei, însă, împiedicați de jandarmi, au fost nevoiți să găsească alte rute pentru a-și continua marșul. De la Piața Victoriei, cei circa 5.000 de protestatarii au pornit pe Calea Victoriei, trecând prin fața sediului Nașul TV, unde camerele video s-au întors pe stradă, apoi prin fața Ministerului de Interne, iar după o regrupare în Piața Națiunilor Unite, cetățenii au reușit să ocupe Piața Unirii, pentru prima dată în cele peste două luni de manifestații împotriva exploatării de la Roșia Montană. Miercuri, 30 octombrie, va avea loc la București o întâlnire comemorativă pentru victimele accidentului de la Certej. Mai jos, puteți urmări un video-reportaj realizat la protestele de aseară din București, de către Sergiu Brega:

 

 

Cluj: Două ore de marș din Unirii, la Primărie

1381240_414589715309013_1848010041_n

Foto: Laura Mureșan

 

”În seara asta, i-am întrebat pe câţiva protestatari ce-i învaţă protestul. Mulţi mi-au vorbit despre solidaritate, alţii au spus că asta-i lecţia despre sine. O fată mi-a vorbit despre ochiul politic, pe care l-a deschis pentru prima dată acum. Un copil mi-a răspuns că-l învaţă să salveze Roşia Montană,” povestește Oana Moisil, care ne-a mai scris pe TOTB despre ”revolta minunată” și despre cum a stat Clujul de șase pentru Roșia Montană. Aseară, câteva mii de oameni au mărșăluit timp de mai bine de două ore pe străzile principale ale Clujului, protestul încheindu-se în fața Primăriei, unde protestatarii au blocat traficul. Miercuri, 30 octombrie, la ora 12:00 fix, clujenii sunt așteptați la un flashmob comemorativ pentru victimele de la Certej. ”La ora 12:00 fix (când vor bate clopotele), vom cădea pe jos și vom rămâne așa câteva minute bune (cel puțin până când termină de bătut clopotele). Celor îngrijorați de starea voastră puteți să le înmânați fluturașii de informare despre tragedia de la Certej,” aflăm de pe pagina de Facebook a evenimentului. Flyer-ul pentru flashmob poate fi descărcat de aici.

 

Sibiul a ieșit duminica în familie, pentru Roșia Montană

1377092_172698896263729_1717643886_n

 

Deși niciuna din publicațiile locale sibiene pe care le-am răsfoit nu pomenesc nimic de protestele de ieri, preferând însă scrie despre protestele din Siria, unde cetățenii cer demisia președintelui, câteva sute de oameni au ieșit ieri în stradă la Sibiu, strigând, la fel ca-n fiecare săptămână de la 1 septembrie, împotriva exploatării de la Roșia Montană și a corupției politicienilor români.

 

1391700_172699132930372_533831354_n

Foto: Sibiu Uniți Salvăm

 

Viena – Deva, via Timișoara: Comemorarea victimelor de la Certej

Aseară, în capitala austriacă, unul dintre cele mai active grupuri de protestatari pentru Roșia Montană din afara țării a organizat un flashmob comemorativ pentru victimele accidentului minier de la Certej, aprinzând lumânări în Karlsplatz pentru a atrage astfel și atenția asupra pericolelor implicate de exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană.

1377604_662704533760085_1530174041_n

Foto: Codruța Decebal

Și la Deva a avut loc o comemorare la oamenilor decedați în urma dezastrului din 1971, anticipând mișcările din mai multe orașe ce vor avea loc miercuri, 30 octombrie, declarată zi de solidaritate internațională.

1383581_613762398662485_881506735_n

Foto: Ramona Cuciuch

Timișoara s-a alăturat nu doar protestelor, ci și comemorării, numele localității Certej fiind scris de protestatari din lumânări aprinse.

1395890_469997133115292_956917731_n

Foto: Ana Petcoviciu


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger