FOTO / VIDEO A 11-a duminică pentru Roşia Montană. USL a decis să respingă legea privind exploatarea minieră

0

Liderii USL au declarat că legea privind exploatarea de la Roșia Montană va primi raport de respingere în comisia parlamentară, iar raportul va conține o serie de recomandări pentru crearea unui nou caddru legislativ care să nu blocheze dezvoltarea economică. Până la votul propriu-zis din comisia pentru Roșia Montană, protestatarii rămân rezervați în ce privește declarațiile politice. A 11-a duminică în stradă pentru Roşia Montană a fost marcată de momente inedite, ateliere în aer liber, discuţii, muzică, banere originale, prelegeri despre drepturile cetăţenilor, despre patrimoniul cultural de la Roşia Montană – iar, la Cluj, seria dezbaterilor continuă şi în cadrul festivalului Temps D’Images, în seara aceasta, la ora 19:00, la Casa Tranzit (este vorba despre dezbaterea „Past and Future. Handle With Care”, unde vor fi proiectate filme şi se vor discuta protestele din 1989, grevele studenţeşti din 1995 şi protestele din această toamnă, începute în 1 septembrie).

 

 

În ţară şi în lume, Roşia Montană a fost tema duminicii pentru mii de persoane, după cum puteţi vedea în colajul foto – video de mai jos. În Bucureşti, în zona statuilor de la Universitate, au fost amenajate mai multe spaţii – de joacă pentru copii, un atelier de creat banere, precum şi o expoziţie de fotografie, „acompaniată” de muzică la instrumente improvizate. Unii dintre copiii prezenţi în spaţiul destinat lor au purtat pelerine cu tricolorul, relatează Europa FM. La protest au fost prezenţi, ca de obicei, şi foarte mulţi biciclişti.

Totodată, protestatarilor din Bucureşti li s-au alăturat, ieri, şi aproximativ 50 de persoane sosite din Pungeşti şi Bârlad, care luptă împotriva exploatării gazelor de şist. Acestea au mulţumit celor prezenţi în Piaţa Universităţii pentru sprijin. La Câmpeni, câteva sute de persoane au fost prezente la protestul din centrul oraşului, de unde au pornit în marş prin localitate; şi în comuna Bistra, din munţii Apuseni, 100 de persoane au protestat timp de aproape două ore. Alba-Iulia, Deva, Cluj, Lyon, Paris, Timişoara – şi multe alte oraşe – au fost, pentru a unsprezecea duminică consecutivă, căminul unor proteste paşnice pentru cauza Roşia Montană. Eugen David, vocea rezistenţei din Roşia Montană, a fost prezent, ieri, la protestul din Timişoara – foto mai jos (detalii, aici).

 

 

În data de 9 noiembrie, mii de protestatari au mărşăluit în Grecia, cerând ca pădurea Skouries să nu cadă victimă mineritului toxic pentru aur şi ca persecutarea locuitorilor regiunii care se opun mineritului să înceteze. Pe banerele afişate de protestatari se poate vedea şi simbolul rezistenţei pentru Roşia Montană. În aceeaşi zi, din solidaritate cu grecii, şi în faţa Ambasadei Greciei din Bucureşti s-a protestat, cu acelaşi mesaj: NU mineritului distructiv cu cianuri! (foto, mai jos; sursa şi mai multe imagini: Antigold Greece)

 

 

În filmarea de mai jos, realizată de Vlad Petri, puteţi vedea cum a fost atmosfera la protestul de ieri din Bucureşti.

 

 

Clujul a ieşit din nou în stradă:

 

 

stire 11 nov rosia cluj 1

 

Aici găsiţi mai multe fotografii de la protestul din Cluj-Napoca.

 

Lyon

 

Paris

 

rosia berlin

Berlin

 

rosia londra

Londra

 

 

rosia new york

New York

Mai multe imagini şi detalii, pe Roşia Montană în UNESCO World Heritage.

 

Surse şi foto: Facebook, Café des Roumains, Lyon, Antigold Greece, Cluj, Europa FM


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger