FOTO Viaţa unor comunităţi printre deşeurile toxice ale minelor de aur

0

Chiar dacă pentru moment soarta controversatului proiect minier de la Roşia Montană e pusă în stand by, societatea civilă nu trebuie să-şi piardă vigilenţa, atâta vreme cât epopeea din jurul exploatării RMGC nu şi-a găsit deznodământul. Iar din poveştile pe care fotograful londonez Jason Larkin le documentează în seria Tales from the City of Gold avem multe de învăţat. Larkin a vizitat comunităţi din Africa de Sud care îşi duc vieţile lângă noile “forme de relief” create de deşeurile toxice rezultate în urma exploatării aurului.

6

Lacul de decantare al minelor de aur conţine deşeuri neutralizate obţinute în urma exploatării. Însă chiar dacă deşeurile au fost neutralizate, nivelul de metale grele din apă, cum ar fi uraniul, cobaltul sau plumbul,   continuă să crească în fiecare an. 

 

În urma proiectelor derulate în Africa de Sud de-a lungul unui secol, dar abandonate la mijlocul anilor 90, au rămas miliarde de tone de deşeuri, pe care nici companiile, nici statul nu le-au evacuat. Astfel, peste 500.000 de locuitori continuă să trăiască în zonele puternic contaminate şi afectate masiv de sărăcie. Mulţi dintre localnici ajung în ziua de azi să caute cu disperare în munţii deşeuri frimituri de aur, pentru a-şi putea întreţine familiille. În ciuda pericolului pe care deşeurile toxice îl reprezintă atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor, nicio autoritate nu a luat până acum măsuri pentru “munţii” care au devenit parte integrantă din aceste aşezări.

Jason_Larkin_01Daniel şi câinii săi de vânătoare, Selby, Johannesburg.

10Un tren de navetişti trece printr-un munte de deşeuri miniere, aflat la periferia oraşului. Booysens, Johannesburg 

9Garduri instalate pe un munte de deşeuri, în încercarea de a preveni dispersarea substanţelor toxice spre comunităţile din apropiere. Soweto 

8În ultimii ani, în vecinătatea munţilor de deşeuri sau chiar deasupra lor, au fost construite complexuri rezidenţiale care oferă locuinţe la preţuri accesibile. Activiştii de mediu au ridicat însă numeroase semnale de alarmă cu privire la pericolele pentru sănătate. 

7Un drum tăiat prin rămășițele unui munte de deșeuri. Concentrația de aur în aceste depozite este de 0,5 grame la tona de deșeuri. Un depozit de deșeuri are, în medie, două milioane de tone de pământ.

Jan03 019Un localnic care caută resturi de aur printre deșeuri, Johannesburg. 

4Rămășițele unui munte de deșeuri care a fost reprocesat în ultimii ani. 

3Un muncitor care lucrează la fragmentarea unui munte de deșeuri. 

2O groapă de gunoi formată deasupra unui munte de deșeuri. 

Sursa: Featureshoot

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger