FOTO Viaţă şi moarte în capitala crimelor (Atenţie: imagini explicite)

1

San Pedro Sula, oraş considerat capitala industrială a statului Honduras, deţine titlul deloc râvnit de “capitala crimelor” sau “cel mai periculos şi violent loc al lumii”. Rata crimelor este de 169 la 100.000 de persoane. Legislaţia locală permite oricărui cetăţean să deţină până la cinci arme personale de foc, iar traficul cu arme este cea mai profitabilă afacere din zonă (70% din armele vândute provin de pe piaţa neagră). 83% dintre omoruri sunt cauzate de arme de foc, comparativ cu SUA, spre exemplu, unde 60% dintre omoruri sunt cauzate de arme de foc.

 

 

Fotojurnalistul Jorge Cabrera, înarmat doar cu aparatul foto, a ajuns în San Pedro Sula pe o căldură de 40 de grade Celsius la umbră, ştiind că pune piciorul în oraşul cel mai violent de pe planetă; „un coleg jurnalist care scrie numai despre crime mi-a spus că San Pedro Sula este ca un fel de supermarket pentru jurnaliştii care caută poveşti periculoase”, mărturiseşte fotograful, în povestea călătoriei sale descrisă pentru blogul Reuters. La cameră de urgenţe a unui spital local, Cabrera a înţeles mai bine spusele colegului său: „Locul era înţesat de oameni, în special din zonele sărace ale oraşului, de asistente şi medici care fugeau de colo – colo, încercând să aibă grijă de toţi, dar era evident că nu existau resurse suficiente pentru toată lumea. Mirosul era sufocant, auzeam ţipetele pacienţilor. Tot mai mulţi oameni răniţi de arme de foc erau aduşi pe măsură ce noaptea înainta. Au adus şi un bărbat înjunghiat în mai multe locuri, a cărui mână era aproape desprinsă de încheietură. Fusese atacat de membrii unei bande, care au încercat să îl omoare cu macete, să îl facă bucăţi. Plângea în timp ce îmi povestea cum a reuşit să scape şi cum l-au ajutat alţi oameni. Părea să nu fie conştient de rănile lui, dar mai mult ca sigur era în stare de şoc”, scrie Cabrera.

Povestea fotojurnalistului continuă în acelaşi ton sumbru: tot mai mulţi oameni răniţi sunt aduşi la spital, aproape toţi au fost victime ale unor atacuri cu arme de foc; unii au fost loviţi de gloanţe rătăcite, singura lor vină fiind că se aflau la un moment dat pe stradă, alţii au fost împuşcaţi voit. Periplul său a continuat la morgă, iar, a doua zi, a aflat cu stupoare că poliţia cel mai adesea nu se implică în incidentele armate, chiar dacă acestea se întâmplă în apropierea secţiei, pentru că poliţiştii „nu vor să moară”. A mers la locul unei crime alături de echipa de criminalişti, iar pe când le urmărea acestora munca, o altă crimă a fost raportată. Pentru localnici, duritatea scenelor şi faptul că erau mai multe crime într-o zi nu mai însemnau nimic. „Nici poliţia, nici privitorii nu stau prea mult în preajma locurilor crimelor. Toată lumea pleacă repede, ca să nu devină următoarea victimă. Toată lumea pare să ştie cine sunt criminalii, dar nimeni nu spune nimic”, notează Cabrera. „Nu există suficient spaţiu în ziar pentru a scrie despre toţi morţii acestui oraş. La fiecare loc al unei crime la care am fost, am mers în grup, poliţie şi jurnalişti, iar acest grup era numit caravana mortuară. Oriunde mergi, aici, auzi aceleaşi cuvinte: Intră dacă vrei şi încearcă să pleci cât încă mai poţi”.

 

Întreaga poveste a fotoreportajului realizat de Jorge Cabrera o puteţi citi aici, iar galeria foto completă realizată de el în San Pedro Sula o puteţi vedea aici.

Vă avertizăm că imaginile sunt explicite şi necenzurate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa şi foto: Reuters


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger