FOTO Viața nevăzută a ultimilor tăbăcari, a căror muncă e neschimbată de secole

0

Dacă ați mers în Egipt, de pildă, cu siguranță i-ați văzut pe vânzătorii care vă oferă, la prețuri mici, obiecte din piele extrem de bine lucrate. De unde provin aceste obiecte și cum arată viața oamenilor care lucrează la Cairo în condiții care ne-ar face pe mulți să strâmbăm din nas, e un lucru mai puțin cunoscut. Fotograful Philipp Spalek a documentat însă, în alb-negru, atmosfera tăbăcăriilor din Cairo.

 

”Pielea e târâtă în atelierele zgomotoase și puturoase din spatele zidurilor vechi ale orașului Cairo. Aici se află districtul tăbăcarilor. Încă din Evul Mediu, această zonă e un apendice urât mirositor al orașului. În vreme ce alte districte s-au dezvoltat, cel rezervat tăbăcarilor a rămas în afara zidurilor. Odată, prin secolele 19 și 20, era o afacere înfloritoare, iar antreprenorii egipteni veneau aici să cumpere piele foarte ieftină. Acum nu ai mai rămas decât foarte puțini tăbăcari, iar terenurile atelierelor sunt în vizorul dezvoltatorilor locali. Aceștia se gândesc la viitorul Egiptului în termeni de promovare turistică. Dezvoltarea tehnologică a tăbăcăriilor a fost însă dintotdeauna ignorată, iar condițiile de muncă nu s-au ameliorat niciodată cu adevărat . Nu mai e decât o chestiune de timp pentru ca acest sector să cadă pradă planurilor de dezvoltare economică puse la punct de guvernul egiptean,” scrie Philipp Spalek în descrierea foto-proiectului său din ultimele tăbăcării ale orașului Cairo.

 

6

 

4

 

2

8

10

15

7

12

 

 

 

Mai multe imagini din cadrul acestui proiect, dar și din alte călătorii documentare ale lui Philipp Spalek, puteți găsi pe site-ul lui oficial.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger