FOTO Viaţa într-o “mahala” creată într-o clădire de 45 de etaje

0

Alejandro Cegarra documentează în seria Cealaltă Faţă a Turnului comunitatea stabilită în clădirea neterminată a aşa-numitului “Turn al lui David” – un turn de sticlă şi beton, cu 45 de etaje, unde avea să se deschisă  Centro Financiero Confinanzas. Turnul din capitala venezueleană Caracas este vizibil din aproape orice punct al oraşului şi, dintr-un simbol al prosperităţii şi dezvoltării economice, cum fusese gândit, a devenit cea mai mare “mahala” verticală din lume, adăpostind de-a lungul timpului mii de locatari ilegali. În luna iulie a acestui an însă, toţi ocupanţii au fost evacuaţi. Fotografiile lui Cegarra păstrează însă spiritul acestei comunităţi sărace, acum dispersate.

 

Alejandro_Cegarra_02

 

Turnul de birouri a fost abandonat în anii 90, după moartea dezvoltatorului, iar de atunci se estimează că circa 3.000 de oameni au locuit în locuinţele improvizate pe cele 45 de etaje, deşi construcţia prezenta numeroase riscuri pentru siguranţa oamenilor şi, de pildă, mulţi copii au murit căzând în casele scărilor, neamenajate. În Turnul lui David nu au fost amenajate numai locuinţe ale oamenilor săraci, ci şi mici prăvălii, aprozare, frizerii, săli de gimnastică şi grădiniţe, clădirea devenind un mic oraş vertical funcţional. Neavând lifturi, familiile erau nevoite să urce la picior numeroase etaje sau să apeleze la un sistem de transport pe motoretă, lansat de unii lacatari în interiorul clădirii. Accesul la apă şi electricitate era dificil, însă ocupanţii au găsit mai mereu soluţii alternative.

Fotograful venezuelean s-a împrietenit cu unii dintre locatari, asigurându-i că singurul lui interes era să le spună povestea prin imagini. Astfel, a căpătat acces în comunitatea verticală şi i-a documentat viaţa până când oamenii au fost evacuaţi în această vară.

 

Alejandro_Cegarra_03

Alejandro_Cegarra_04

Alejandro_Cegarra_05

Alejandro_Cegarra_06

Alejandro_Cegarra_07

Alejandro_Cegarra_08

Alejandro_Cegarra_09

Alejandro_Cegarra_10

Alejandro_Cegarra_11

Alejandro_Cegarra_12

Foto: Featureshoot

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger