FOTO Viața în fabricile chineze unde sunt produse jucăriile din toată lumea

0

Acum, când cei mai mulți copii vor primi sub brad jucării, e bine să ne reamintim că circa 75 % din jucăriile din întreaga lume sunt produse în China. Locul de frunte ocupat de chinezi în producția de jucării are însă costuri umane foarte ridicate, majoritatea muncitorilor din fabricile de jucării chineze având condiții de muncă foarte grele, fiind nevoiți să lucreze în jur de 14 ore / zi și aproape 200 de ore suplimentare în fiecare lună. Mai jos, găsiți imagini din fabricile unde se nasc jucăriile noastre.

 

Locuințele muncitorilor din fabricile de jucării sunt extrem de mici, multe camere minuscule adăpostind chiar și șase persoane. De asemenea, baia este împărțită de peste 50 de persoane.

 

În fiecare zi, muncitorii trebuie să ajungă la fabrică înainte cu 15 minute de începerea programului, pentru încolonarea obligatorie.

 

Mulți elevi și studenți chinezi sunt obligați de școli să își facă așa-numitele stadii de practică în fabrici de jucării, unde asamblează obiecte, indiferent de specializarea fiecăruia.

 

Unele fabrici promit muncitorilor pauze de câte zece minute, la fiecare două ore de muncă.

 

De cele mai multe ori însă, muncitorii nu primesc nicio pauză, fiind nevoiți să muncească ore în șir fără odihnă.

 

După încheierea programului, muncitorii se încolonează la o altă adunare generală, care durează 15 minute.

 

Pauza de masă durează 30 de minute, însă imediat după ce au terminat de mâncat, angajații trebuie să revină imediat la locul de muncă.

 

Angajații fabricilor de jucării, dintre care mulți sunt copii, muncesc câte 6-7 zile pe săptămână.

 

În fiecare lună, angajații lucrează cam 200 de ore suplimentare, de cinci ori mai mult decât limita maximă admisă de lege.

 

Majoritatea femeilor angajate nu primesc concediu de maternitate.

 

Cele mai multe dintre femei sunt forțate să își lase copiii în grija rudelor de la țară.

 

În aceste fabrici, numărul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă este foarte ridicat. Numai în 2009, un milion de muncitori au fost accidentați în fabricile din China, 20.000 de oameni fiind diagnosticați cu boli profesionale.

 

Cei mai mulți muncitori nu primesc echipament de protecție, nici măcar atunci când lucrează cu spray-uri care pulverizează vopsea ori alte substanțe chimice.

 

Angajații susțin că superiorii nu sunt interesați de problemele lor de sănătate.

 

La vârsta de 30 de ani, femeile sunt considerate prea bătrâne pentru această muncă, fiind concediate.

 

În China, muncitorilor le este relativ ușor să își găsească alte slujbe, fără să beneficieze însă de salarii mai mari sau de condiții de muncă semnificativ mai bune.

 

Cei mai mulți dintre muncitorii care lucrează în aceste fabrici nu dețin niciunul dintre produsele pe care le confecționează.

 

Deși condițiile de muncă sunt vitrege, contractele de muncă nu prevăd, de multe ori, accesul la serviciile sociale de bază.

 

Deși angajaților care provin din China rurală li s-au promis drepturi egale cu cele de care beneficiază muncitorii orășeni, cei de la țară nu au parte de aceleași condiții și beneficii.

 

Expoziția fotografului Michael Wolf a fost organizată într-o galerie unde au fost aduse 1600 de jucării cumpărate din târgurile de vechituri din California, toate fiind produse în China.

Sursa: Business Insider

Foto: Michael WolfLeave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger