FOTO Viaţa de albinos, în Tanzania: persecuţia pigmentului

8

A fi albinos în Tanzania poate însemna o condamnare la moarte. Din 2006 încoace, 71 de persoane fără pigment în piele, păr sau ochi au fost ucise în această parte de lume şi alte 29 de persoane au fost atacate şi au suferit agresiuni. În prezent, unul din 1.400 de tanzanieni suferă de această condiţie genetică (media la nivel global este de o persoană la 20.000).

 

 

Însă, dacă pentru restul lumii, a fi albinos nu reprezintă o problemă, în Tanzania se consideră că albinoşii sunt fantome care nu pot muri, că oamenii de acest fel apar în urma unui blestem pe familia lor şi, cel mai mult, se consideră că organele lor pot ajuta în diverse poţiuni magice care promit sănătate şi prosperitate. Acesta este, de fapt, şi motivul pentru care mulţi albinoşi tanzanieni sunt ucişi. Un set complet de albinos – urechi, limbă, nas, organe genitale şi membre – se poate vinde cu sume de până la 75.000 de dolari. Din cauza acestei ameninţări, guvernul tanzanian a decis să ascundă de ochii populaţiei mulţi dintre cei 17.000 de albinoşi din această ţară, într-un centru dedicat celor născuţi cu această condiţie (Kabanga Protectorate Center). Mulţi dintre albinoşi suferă de cancer de piele, o afecţiune care vine adeseori la pachet cu condiţia lor genetică.

 

 

 

Refugiul albinoşilor are facilităţile necesare traiului, o şcoală pentru copii şi le oferă protecţie în faţa vânătorii la care ar fi supuşi dacă ar trăi în societatea largă. Cei mai mulţi membri ai centrului sunt copii, adolescenţi sau tineri. Ce se va întâmpla cu ei în viitor, nu se ştie încă. Ca orice copil, au visurile lor: vor să devină profesori sau medici. Însă, dincolo de această şcoală primară de la adăpost, pentru ei nu există prea multe oferte educaţionale. În anumite comunităţi, sunt consideraţi chiar retardaţi mintal şi nu sunt încurajaţi deloc să meargă la şcoală. Problemele cu vederea pe care le dezvoltă (tot din cauza albinismului) îi împiedică, de multe ori, să obţină rezultate bune, când sunt în competiţie cu elevii „normali”. Când ies din casele lor sau din adăpost, unii tineri s-au învăţat să poarte arme albe, pentru a se proteja de eventuale atacuri. Şi pentru a-i proteja şi pe alţii ca ei.

 

 

 

Potrivit International Federation for the Red Cross and Crescent Societies, cel puţin 10.000 de albinoşi din estul Africii au fost relocaţi ori se ascund, în prezent, din cauza faptului că sunt vânaţi de vracii practicanţi de magie neagră. Pe seama pielii şi a organelor lor, aceşti vraci au făcut zeci de mii de dolari, din vânzarea aşa-ziselor poţiuni magice. „Leacurile” sunt vândute în pieţe şi pe străzi, la liber. În Tanzania, venitul pe cap de locuitor a fost, în 2010, de 442 de dolari. Un membru de albinos se vinde şi cu 2.000 de dolari. De când albinoşii tanzanieni au ajuns sub protecţia statului şi a poliţiei, preţul poţiunilor a crescut, la fel şi preţul pe piaţa neagră al organelor de albinos. Adeseori, părinţii sfârşesc violent, în încercarea de a-şi proteja copiii albinoşi de vânătorii de organe. Albinismul divide familiile în Tanzania: uneori, copiii sunt aduşi la adăpost şi abandonaţi, părinţii nu mai vin niciodată să îi vadă. Alţii sunt crescuţi exclusiv de mame, pe care taţii le abandonează, considerând că acestea au avut aventuri extraconjugale cu bărbaţi albi şi de aceea copilul s-a născut aşa.

 

 

 

Dincolo de faptul că sunt paria societăţii, că sunt vânaţi, că sunt expuşi arsurilor solare şi mulţi fac cancer de piele, mai există un pericol pentru albinoşi, în special pentru fete: violul. În anumite regiuni din Tanzania, bărbaţii cred că, dacă fac sex cu o fată albinoasă, se pot vindeca de SIDA. Numărul exact al victimelor acestui tip de agresiune nu este cunoscut (stigmatul social le sperie pe fete şi acestea nu raportează violurile); în schimb, se ştie cu precizie că peste 1,4 milioane de tanzanieni au HIV. În ciuda eforturilor guvernului tanzanian de a educa populaţia ţării şi a pune capăt agresiunilor la adresa albinoşilor, progresele sunt foarte mici. În continuare, albinoşii sunt consideraţi o marfă importantă pe piaţa neagră. Vânarea lor s-a extins şi în Burundi, Kenya şi Swaziland.

 

 

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: National Geographic


8 comentarii

  1. Desi stiam ca cei ce sufera de albinism nu sunt acceptati de societate nu ma asteptam ca statisticile sa fie atat de ingrijoratoare ….Vanati pentru organe din care se prepar potiuni magice ? Va mai dura mult pana cand acea parte a lumii va realiza stupizenia gandirii lor …

  2. relatia centru- periferie e una bazata pe exploatare din partea primului. Europa ii vede saraci, iata stupizi, adica stigmatizati. Necunoasterea naste frica, asa se intampla si in randul lor, isi discrimineaza semenul mult prea alb prin practici oculte, asa le considera lumea crstina, insa la ei acasa sunt la fel se comune precum vanatul. Sa ne ferim de judecatile de valoare, prin comparatie!

    • Asa e. Lumea crestina e idioata pentru ca nu poate intelege traditia de a vana albinosi. Iar canibalismul ne-ar fi ferit de incalzire globala, dar asta e, n-am avut noroc…

    • 🙂 mi-ar placea sa te vad albinoasa in Tanzania spunandu-i unuia cu maceta venit sa te transforme in talismane ca nu il judeci pentru ceea ce va face.. :)) Contopirea cu universul imi place insa prefer sa aleg eu modalitatea, thank you very much.

  3. Pingback: Ţara în care EŞTI UCIS dacă ai pielea ALBĂ | zTp.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger