FOTO ”Uniți Salvăm” – Istoria protestului pentru Roșia Montană, în imagini

3

În prima zi a lui 2014 se vor împlini patru luni de când societatea civilă a ieșit masiv în stradă pentru Roșia Montană. De la primele proteste, în care s-au ocupat principalele bulevarde ale Bucureștiului iar ”Uniți salvăm” s-a scandat pe muzica peturilor, până acum, când cea mai recentă demonstrație a scos în stradă 2.000 de persoane împotriva superimunității parlamentare, făcând însă loc câtorva ciocniri violente cu jandarmii, s-a condensat multă actitivitate cetățenească.

 

rosiamontana_01

 

 

Din cartierele Bucureștiului, unde au fost organizate marșuri săptămânale de kilometri întregi, și din piețele Clujului, cauza Roșiei Montane s-a răspândit în numeroase orașe românești, iar ”duminicile în familie” petrecute în stradă au făcut loc multor flashmob-uri și proteste spontane.

Treptat, revolta împotriva exploatării cu cianură de la Roșia Montană a fost dublată de revolta împotriva exploatării gazelor de șist și a prospecțiunilor abuzive, făcute în diferite zone ale țării în vederea explorării. Astfel, protestatarii au ajuns la Moșna, în județul Sibiu, unde au participat, alături de Willy Schuster, la decablarea utilajelor de prospecțiuni, dar și la Pungești, solidarizându-se cu țăranii brutalizați de forțele de ordine, pentru ca Chevron să-și poată instala tabăra. Protestele societății civile, organizate în aceste luni sub umbrela ”Uniți Salvăm!” sunt departe de a se fi încheiat; chiar dacă legea minelor nu a trecut în Parlament din cauza lipsei de cvorum, lupta nu s-a încheiat, iar clasa politică românească s-a remarcat recent prin încercări de a adopta legi și prevederi abuzive, nedemocratice. Până la următorul protest însă, acum, la final de an, vă propunem un scurt foto-bilanț al acestor prime patru luni de protest. Ioana Maria Rusu a ieșit în stradă, unde a încercat nu doar să prindă pulsul demonstrațiilor, ci și diversitatea protestatarilor solidarizați fără precedent în istoria noastră recentă. Mai jos, vă invităm să vedeți cum au arătat protestele prin ochii Ioanei și, totodată, să revizitați acest capitol intens de istorie participativă.

 

rosiamontana_05

 

rosiamontana_06

 

rosiamontana_07

 

rosiamontana_09x

 

rosiamontana_25x

 

rosiamontana_34x

 

rosiamontana_35

 

rosiamontana_02

 

rosiamontana_03

 

rosiamontana_04

 

rosiamontana_08

 

rosiamontana_09

 

rosiamontana_10

 

rosiamontana_11

 

rosiamontana_12

 

rosiamontana_28

 

rosiamontana_29

 

rosiamontana_27

 

IMG_7009w

 

IMG_8325

 

rosiamontana_08x

 

rosiamontana_14x

 

rosiamontana_031

 

rosiamontana_13

 

rosiamontana_14

 

rosiamontana_15

 

rosiamontana_16

 

rosiamontana_17

 

rosiamontana_18

 

rosiamontana_19

 

rosiamontana_20

 

IMG_7687w

 

rosiamontana_21

 

rosiamontana_22

 

rosiamontana_02x

 

rosiamontana_05x

 

rosiamontana_23

 

rosiamontana_24
rosiamontana_31

 

rosiamontana_32

 

IMG_4832w


3 comentarii

  1. Cel mai urat lucru posibil. nu vedeti ca sunt niste nespalati, care cer nemunca…. noninvestitia….SA LE FIE RUSINE….vrem sa muncim nu sa cersim….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger