Un grup de luptători din tribul indigen Ka’apor a luat urma celor care derulau operaţiuni ilegale de defrişare pe Amazon, i-a prins, i-a legat, le-a luat hainele şi i-a bătut cu beţe, scrie IBTimes, prezentând mai multe imagini realizate de un fotograf pentru agenţia de presă Reuters.
Fotograful în cauză, Lunae Parracho, i-a urmat pe luptătorii Ka’apor în expediţia lor prin jungla amazoniană, menită să găsească şi să alunge tăietorii ilegali de copaci, din teritoriul indigen Alto Turiacu, în bazinul Amazonului. Sătui de lipsa de acţiune a autorităţilor guvernamentale, care nu reuşesc să oprească defrişările ilegale de pe pământurile lor, oamenii tribului Ka’apor (locuitori şi îngrijitori legali ai regiunii, alături de alte patru triburi), şi-au trimis luptătorii să îi alunge pe toţi tăietorii de copaci pe care îi găsesc şi să instaleze, apoi, posturi de monitorizare.
Un luptător Ka’apor aleargă după un tăietor care a încercat să scape
Luptătorii Ka’apor se pregătesc să plece în căutarea celor care defrişează pădurile amazoniene
Tăietorii de copaci au fost bătuţi cu bâte
… şi le-au dat foc
Anul trecut, guvernul brazilian a declarat că distrugerea pădurii tropicale amazoniene a crescut cu 28%, după patru ani în care s-a remarcat un declin al cifrelor. În baza unor imagini din satelit, guvernul a estimat că 5.843 de kilometri pătraţi de pădure tropicală au fost defrişaţi într-un singur an. Pădurea tropicală amazoniană este considerată una dintre cele mai importante bariere naturale în lupta împotriva încălzirii globale, datorită capacităţii sale de a absorbi cantităţi uriaşe de dioxid de carbon. Defrişările sunt responsabile, în Brazilia, de 75% din emisiile de gaze de seră ale acestui stat, din cauza arderii vegetaţiei şi a copacilor căzuţi. Aceste activităţi eliberează aproximativ 400 de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă, anual, ceea ce face din Brazilia al şaselea mare emiţător de dioxid de carbon din lume.
Sursa şi foto: IBTimes, Reuters
Puteţi citi şi:
Brazilia i-a arestat pe “cei mai mari distrugători” ai pădurilor amazoniene
WildLeaks: un WikiLeaks dedicat mediului
Habitatul speciilor rare a fost defrişat în Făgetul Clujului