FOTO Un pas pentru protejarea lor: Nouă pui de berze negre au fost marcați

0

Nouă pui de berze negre au fost marcate în Ariile Protejate Râul Tur de către specialiștii în ornitologie. Berzele negre, spre deosebire de berzele albe, sunt animale foarte timide și evită proximitatea oamenilor. Cuibăresc în ascunzişul coronamentului arborilor bătrâni din pădurile de luncă, asfel cuiburile lor sunt foarte greu de găsit, aproape imposibil, inelarea celor nouă pui fiind, prin urmare, un eveniment deosebit de important.

“Deoarece sunt mult mai puţine la număr decât berzele albe, migraţia lor este insuficient cunoscută, prin marcarea cu inele ele devin mai uşor de urmărit, ajutând astfel cunoaşterea traseului parcurs de ele. Marcarea lor ajută și la conservarea speciei în ariile protejate, prin cercetarea ratei de supravieţuire şi întoarcerea lor la locul unde s-au născut”, spune Dr. Szabó D. Zoltán, asistent universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Biologie-Geologie.

Puii au primit câte un inel de aluminiu şi unul de plastic colorat, oferind astfel o identificare unică. Păsările marcate cu inele colorate sunt uşor de urmărit, iar cu ajutorul unui binoclu codul unic de pe inel poate fi citit cu uşurinţă.

 

Foto: Gonczi Vass Ildiko

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger