FOTO Un monument impresionant pentru masacrul din Norvegia

1

În urmă cu trei ani, Anders Behring Breivik intra în istorie ca fiind autorul unui atac cu bombă în Oslo şi al unui atac armat asupra unei tabere de adolescenţi, în urma cărora a ucis 77 de persoane: cea mai cruntă crimă în masă. De curând, guvernul norvegian a lansat un concurs pentru amenajarea unui monument în memoria victimelor, al cărui câştigător a fost ales unanim proiecul artistului suedez Jonas Dahlberg.

 

njsmsiu7uyy5nsidxzvl

 

Dahlberg a venit cu o propunere revoluţionară de a modifica relieful pe insula Utøya, unde a avut loc atacul lui Breivik asupra copiilor aflaţi în tabăra de vară organizată de Partidul Norvegian Laburist (AUF). Artistul intenţionează să secţioneze o porţiune de pământ, creând un spaţiu pe unde apa poate circula în mod natural. “Decupând” această bucată de pământ, Dahlberg va obţine un fiord îngust pe locul unde a avut loc masacrul, un vid pe care acesta îl descrie ca fiind “o rană sau o tăietură a naturii înseşi.” Monumentul va simboliza totodată un eveniment pe care oamenii vor să şi-l amintească şi să-l comemoreze, dar pe care vor să-l şi uite în acelaşi timp.

 

rxjwezyvkla8lvw2dwbj

 

Artistul spune că această idee i-a venit după o vizită pe această insulă: “Când am văzut încăperile goale [ale taberei unde a avut loc atacul, n.r.]şi urmele violenţei extreme, atât eu, cât şi ceilalţi din jur, am fost cuprinşi de o stare de profundă tristeţe.” Afară însă, atmosfera era foarte diferită, de parcă natura ar fi intrat deja într-un proces de vindecare: “Deşi am stat chiar acolo unde foarte mulţi oameni şi-au pierdut vieţile, natura părea deja să fi început înlăturarea oricărei urme,” arată Dahlberg, citat de Gizmodo. Astfel, s-a gândit că ar fi mai potrivit să lucreze cu natura şi să creeze un gol în relieful insulei, separând astfel corpul central de limbul care înaintează în Lacul  Tyrifjorden, pentru a oferi oamenilor un loc perfect pentru reflecţie. “Tăietura va reprezenta conştientizarea unui lucru de neînlocuit,” mai arată suedezul. Pe cele două laturi obţinute prin secţionarea insulei, vor fi înscrise în piatră numele celor care au murit în atacul din 2011. Nu demult, vă prezentam o serie de portrete realizate de Andrea Gjestvang cu unii dintre supravieţuitorii acestui masacru.

 

fvkr18i9sm1ffqgzyywj

 

srywgrx3ltwuts05i2ht

Puteţi citi şi:

FOTO Portrete emoţionante ale supravieţuitorilor atacului din Norvegia

Ar trebui să luăm pastile ca să fim oameni mai buni?


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger