FOTO Un fotograf pune în discuție relația cu omniprezentele telefoane mobile

0

Dacă facem o plimbare cu metroul și nu ne lăsăm imediat absorbiți de ecranele portabile ale telefoanelor sau tabletelor, vom observa că cei mai mulți din partenerii noștri temporari de călătorie sunt cufundați fiecare în lumile virtuale deschise cu doar câteva atingeri de deget. Paznici, studenți, gospodine și oameni de afaceri, elevi și muncitori sau corporatiști, cu toții aleg adesea să se sustragă prezentului imediat, pentru a trimite un emoticon, a citi știrile sau a face o partidă de Candy Crushers. Ecranele portabile au devenit într-o oarecare măsură un fel de extensie a corpurilor noastre, iar această transformare recentă stârnește dezbateri, reflecții, întrebări.

Sociologii și psihologii derulează studii după studii despre impactul tehnologiei devenite omniprezente în viețile noastre, pentru a arăta, printre altele, că ”abuzul” de activitate pe smartphone distruge ideea de deconectare din timpul liber. Unii deja au pus în circulație ”nomofobia” – ”no-mobile-phobia” („fobia-lipsei-telefonului-mobil”) -, demonstrată și printr-un experiment realizat în rândul unui grup de studenți.

De asemenea, preferința din ce în ce mai evidentă a oamenilor de a evada din diverse contexte ale realității imediate, prin intermediul tehnologiei portabile, și-a găsit exponenți aproape proverbiali. Unul dintre cele mai cunoscute exemple, devenit dealtfel, viral, este cel al tânărului care nu a observat o balenă aflată la câțiva metri de el, fiindcă era absorbit de telefonul mobil. Dacă stăm să ne gândim, se prea poate și s-o fi observat și să i se fi părut plicticoasă față de fereastra de chat sau să fi intrat imediat pe Wikipedia, căutând ponturi la secțiunea ”Ce faci când te întâlnești cu o balenă.”

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill

Noua legătura pe care o dezvoltăm cu tehnologia mobilă și felul în care ea modelează relațiile sociale a captat și interesul fotografilor, dintre care Babycakes Romero a decretat prin proiectul lui vizual ”Moartea conversației.”

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill

4

Eric Pickersgill este un alt fotograf care urmărește felul în care prezența telefoanelor inteligente și a tabletelor duce la creșterea gradului de absență în relațiile sociale. În seria pe care a intitulat-o Removed în care surprinde oameni concentrați asupra gadget-urilor personale – absente însă din imagini -, încearcă să surprindă aceste transformări, care l-au pus pe gânduri într-o dimineață, când intrase într-o cafenea din apropierea casei lui din New York:

Familia care stă alături de mine în cafeneaua Illium din Troy, NY, e așa deconectată. Aproape că nu-și vorbesc. Tatăl și cele două fiice stau cu nasul în telefoane. Mama nu are unul sau alege să nu se uite la el. Se uită pe fereastră, tristă și singură, în compania celor mai apropiați membri ai familiei sale. Tatăl ridică din când în când ochii, să mai comunice câte o informație obscură pe care-a găsit-o pe net. De vreo două ori aduce vorba de un ditamai peștele pe care l-a prins. Nu-i răspunde nimeni. Mă întristează folosirea tehnologiei menite să faciliteze interacțiunea, care are drept urmare lipsa interacțiunii. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată și mă îndoiesc că avem habar care este cu adevărat impactul social al acestei noi experiențe. Acum, și mama și-a scos telefonul. 

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill

Foto:  Eric Pickersgill

Foto: Eric Pickersgill


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger