FOTO Un fotograf a petrecut 20 de ani documentând tendinţele vestimentare din oraşe

1

Dacă aruncăm o privire înapoi şi ne amintim, în treacăt, cum ne îmbrăcam în diferite perioane ale vieţii, ne dăm seama că, într-o măsură sau alta, ne-am conformat tendinţelor mai ample. Pantaloni evazaţi sau mulaţi, geci de blugi sau haine de piele, materiale sintetice sau materiale naturale, toate traduc, până la un anumit punct, dinamica socială în obiecte de vestimentaţie. Fotograful olandez Hans Eijkelboom a lansat recent albumul People of the Twenty-First Century, în care creează o imagine de ansamblu a felului în care oamenii din oraşele secolului 21 împărtăşesc, în ciuda diferenţelor, elemente de modă.

 

Hans_Eijkelboom_03

 

Între 1993 şi 2013, Eijkelboom a cutreierat străzile din New York, Shanghai, Paris şi Amsterdam, jucând rolul de barometru vizual al principalelor tendinţe vestimentare din diferite momente. În tot acest timp, a realizat fotografii spontane, îndeosebi pe bulevardele principale sau în faţa centrelor comerciale, încercând, pe cât posibil, să nu fie observat de subiecţii lui. Proiectul fotografic a fost inspirat de un poem al artistului  João do Rio care, în 1905, descria bucuria şi spiritul egalitar care pusese stăpânire pe străzile din Rio de Janeiro. Atât pentru do Rio, cât şi pentru fotograful olandez, strada e un spaţiu de întâlnire pentru cele mai diferite categorii sociale, în care indivizii se contopesc în mulţime. Eijkelboom susţine că iniţiativa lui nu e în primul rând despre haine, ci despre oamenii care le poartă, imaginile lui fiind un tribut dorinţei oamenilor de a-şi defini personalitatea (şi) prin alegerile vestimentare.

 

Hans_Eijkelboom_01 Hans_Eijkelboom_02 Hans_Eijkelboom_04 Hans_Eijkelboom_05 Hans_Eijkelboom_06 Hans_Eijkelboom_07 Hans_Eijkelboom_08

Sursa: The Guardian

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger