FOTO Tragedii ascunse după văl: Potrete ale femeilor din Afganistan

1

Deși ne e ușor să dăm clicuri în numele unor cauze menite să susțină libertarea femeilor din țările musulmane, cunoaștem foarte puține despre viețile și problemele lor. După retragerea trupelor aericane din Afganistan, burka e mai prezentă ca niciodată, violența domestică e în floare, crimele în numele onoarei sunt în creștere, iar la fiecare 28 de minute o femeie moare în chinurile facerii. Fotografa canadiană Lana Šlezic a străbătut Afganistanul, documentând aceste probleme prin portrete.

64-WUA-SLEZL-01În Afganistan trăiesc peste 2 milioane de văduve, forțate să se prostitueze pentru a supraviețui, în ciuda pericolului de a fi ucise de propriile rude. Soțul femeii din imagine este prea bătrân pentru a mai munci, iar după ce și-a căsătorit fiica înainte de împlinirea vârstei de 10 ani, a fost nevoită să apeleze la rândul ei munca sexuală. 

 

 

 

64-WUA-SLEZL-04Deși străzile Afganistanului sunt pline de gropi, femeile sunt obligate să poarte pantofi cu toc. Cel mai adesea, sub burka monotonă, femeile poartă rochii variate și colorate. 

 

64-WUA-SLEZL-038Autoincendierea este metoda predilectă de sinucidere în Afganistan, unde pâmă și fetițele de nouă ani își dau singure foc, folosind ulei de gătit. În provincia Herat, unde anul trecut s-au autoincendiat 90 de femei, Zahra a petrecut 93 de zile la spital, în urma unei tentative eșuate de sinucidere. Soțul o bătea frecvent, o jignea și o brusca, ceea ce a determinat-o să-și dea foc. Peste 70% dintre femeile care fac acest gest nu supraviețuiesc. 

 

64-WUA-SLEZL-036Malalai Kakar a devenit ofițer de poliție înainte de venirea la putere a regimului taliban, ajutată de faptul că tatăl și fratele ei lucrau tot în poliție, iar bunicul ei avea un rang înalt în trib. Odată cu ascensiunea talibanilor, a fugit în Pakistan, iar apoi, când a revenit la serviciu, după alungarea talibanilor, a primit amenințări cu moartea. Malalai are șase copii și patrulează străzile pentru a le pune pe femei la curent cu drepturile lor. 

 

64-WUA-SLEZL-034În ziua circumciziei unui băiețel, fetițele din zonă se machiază și poartă cele mai bune rochii. Mai apoi, doar câteva dintre ele vor avea șansa la educație, atâta vreme cât doar una din cinci școli afgane primesc fete.

64-WUA-SLEZL-025Vândută pentru 60 de dolari la vârsta de patru ani, Gulsuma a fost promisă unui băiețel de șase ani, singurul din familia sa care nu a abuzat-o pe femeie. Timp de șapte ani, a fost bătută cu pietre și scânduri de rudele soțului, primind și amenințări cu moartea. Într-o noapte, a fugit de acasă, iar acum trăiește într-un orfelinat din Kabul.

64-WUA-SLEZL-022La 24 de ani, Shaima Rezayee era realizatoarea unei populare emisiuni muzicale la TOLO TV. Era independentă, necăsătorită și refuza să poarte burka. În 2005, a fost găsită în locuința sa, împușcată în cap. Frații acesteia au fost judecați și găsiți vinovați, o raritate pentru justiția afgană. 

64-WUA-SLEZL-020În 2004 au avut loc primele alegeri prezidențiale democratice din Afganistan. În perioada de dinainte, talibanii împrăștiau mesaje de amenințare prin sate, avertizându-le pe femei să nu voteze. În același nai, un autobuz plin cu personal feminin angajat pentru administrarea alegerilor a explodat la Jalalabad, omorând trei femei. În ciuda acestui climat, cele patru femei din imagine, precum și 40% dintre femeile din Afganistan, și-au exercitat dreptul de a vota.

64-WUA-SLEZL-016Apele Lacului Band-i-Amir sunt cunoscute ca fiind binefăcătoare pentru o serie de afecțiuni, precum și pentru infertilitate. Dacă o femeie nu a rămas însărcinată imediat după căsătorie, multe familii călătoresc zile întregi cu mașina, cămila, măgarul sau pe jos, pentru a o aduce la acest lac. Cum cei mai mulți afgani nu știu să înoate, femeia este legată de mijloc cu o sfoară și, urmată de soțul ei, coboară în apa unde partenerul o scufundă de trei ori.

64-WUA-SLEZL-06Imagine dintr-o locuință din Kabul, unde o simplă draperie roșie separă spațiul unde soția se prostituează și cel unde trăiește restul familiei. Fiica acestei femei, în vârstă de 15 ani, se prostitutează și ea, banii fiind folosiți la întreținerea familiei. 

Sursa: Mother Jones

Foto:  Lana Šlezic


Un comentariu

  1. Pingback: FOTO Tragedii ascunse după văl: Potretele ale femeilor din Afganistan | Radio GRADO

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger