FOTO: Topul National Geographic al descoperirilor anului 2011

0

Cele mai interesante descoperiri ale anului 2011 au fost selectate de către editorii National Geographic (NG) după interesul publicului: cele mai populare articole despre diverse descoperiri (conform numărului de citiri pe ştire) alcătuiesc un top 10 al sfârşitului de an. Urmăriţi, mai jos, care au fost, aşadar, descoperirile anului 2011 care au stârnit cel mai mare interes public, de la locul 10 în top până la primul loc.

 

10. O planetă ca Pământul?

Foto: L. Calçada, ESO

O planetă aflată la 36 de ani lumină distanţă de noi ar putea fi cea mai similară Terrei dintre cele studiate până acum. Povestea ei a fost pe locul 10 în preferinţele publicului NG.

 

9. Sabia lui Barbă Neagră

Foto: Wendy M. Welsh, North Carolina Department of Cultural Resources

Ar putea fi obiectul din imagine sabia celebrului pirat Barbă Neagră, atât de temut pe ape în secolul al 18-lea? Cei care au descoperit bucăţile din care au recreat sabia par să creadă că da.

 

8. Oraşul maya pierdut

Foto: Michael G. Callaghan

Arheologii au reuşit să aducă la lumină un străvechi oraş al civilizaţiei maya, pierdut în junglă. Ca să ajungă la el, s-au folosit de toate facilităţile tehnologiei moderne, de la GPS-uri la instrumente electronice de măsură de mare fineţe.

 

7. Geamăna Pământului

Foto: Caltech/NASA

O planetă care pare a fi geamănă Terrei a fost descoperită orbitând o stea la 600 de ani lumină distanţă. De ce este similară Terrei? Pentru că ar putea susţine viaţă, spune NASA, dat fiind că suprafaţa sa nu este nici prea caldă, nici prea rece, astfel încât să aibă apă, leagăn al vieţii aşa cum o ştim noi.

 

6. Cel mai mare rechin alb capturat vreodată

Foto: National Geographic Channel

Un peşte mare? Da, de speriat, chiar! O echipă de exploratori a prins, în zona insulei mexicane Guadalupe, cel mai mare rechin alb capturat vreodată. Rechinul a fost eliberat înapoi în apele care îi sunt cămin. Avea aproape 6 metri lungime.

 

5. Ciuperca ucigaşă, care transformă furnicile în zombie

Foto: David Hughes

În pădurea tropicală braziliană, furnicile sunt pândite de multe pericole, dar unul anume le întrece pe toate: o ciupercă ucigaşă, care le transformă în zombie, preluând comanda creierului micilor insecte.

 

4. Crocodilul uriaş

Foto: Reuters

Prins de viu, crocodilul uriaş a înfierbântat biologii, care i-au şi dat titlul de „cel mai mare” – în fond, la 6,5 metri lungime şi 1.075 de kilograme, reptila de Filipine îşi merită titulatura. Reptila a primit numele Lolong şi este ţinută în captivitate.

 

3. „Răsuflarea” super-vulcanului din Yellowstone

Foto: Mark Thiessen, National Geographic

Un super-vulcan din parcul american Yellowstone a „respirat” puţin, ridicând kilometri întregi de pământ. Vulcanul a fost responsabil pentru erupţii majore în ultimele două milioane de ani, iar acum, din când în când, mai oftează din adâncuri, modificând relieful la suprafaţa parcului.

 

2. Rechinul ciclop

Foto: Marcela Bejarano-Álvarez

Puiul-embrion de rechin descoperit în luna octombrie în Mexic a uimit lumea cu două trăsături ciudate: era albinos şi ciclop. Povestea lui a făcut înconjurul lumii şi a devenit a doua cea mai citită ştire în topul descoperirilor din 2011 pe site-ul NG.

 

1. Area 51 / Misterul zonei 51

Foto: Roadrunners Internationale via Pangloss Films / NG

Ca întotdeauna, SF-ul bate viaţa reală: desecretizările despre detalii ale Războiului Rece au adus noi informaţii legate de celebra zonă 51 din SUA (din deşertul Nevada), o bază militară a cărei existenţă nu a fost niciodată confirmată de oficialii americani şi care se presupune că se ocupă cu „întâlnirile de gradul III” – tot ce este legat de viaţa extraterestră, în strict secret faţă de marele public.

 

Sursa şi mai multe detalii: National Geographic

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger