Sunt locuri unde mai degrabă nu vrei să ajungi, decât dacă eşti un pasionat al turismului de tip “horror”, pentru că fiecare din aceste locuri are o istorie tristă, sub semnul morţii, al ororilor sau paranormalului. Site-ul NSter a realizat un top 15 al acestor locuri, din întreaga lume. Unele dintre ele sunt închise complet publicului, altele pot fi vizitate.
1. Poveglia, Italia
Este o insulă situată aproape de Veneţia, care a fost folosită ca „loc de deportare” pentru bolnavii de ciumă, în Evul Mediu, mai ales în timpul epidemiei de ciumă neagră, care a ucis foarte mulţi oameni. Se crede că mii de oameni au murit pe această insulă, pradă bolii. O legendă locală susţine că clădirea de pe insulă a fost, ulterior, folosită drept spital de nebuni şi că medicul care îl conducea îşi tortura şi măcelărea pacienţii. Şi apoi a înnebunit şi el. Insula nu este deschisă vizitatorilor.
2. Culloden Moor, Scoţia
Dacă eşti în căutarea unui loc unde să dai peste o fantomă a cuiva care a murit într-o bătălie, aceasta este destinaţia. Culloden Moor este locul unde s-a petrecut ultima bătălie purtată pe teritoriu britanic între forţele guvernamentale şi iacobiţii loiali prinţului Charlie. Se spune despre loc că este bântuit de cei ucişi în ceea ce a fost o baie de sânge. Cei care au ajuns acolo susţin că pe 16 aprilie, data când a fost bătălia, apar fantomele soldaţilor pe câmp.
3. Staţiunea San Zhi, Taiwan
Oraşul-fantomă se află la marginea Taipei-ului. Menirea sa fusese să existe ca destinaţie pentru cei bogaţi şi faimoşi. Însă construcţia staţiunii a fost oprită după o serie de accidente misterioase (şi fatale) care s-au petrecut acolo. Povestea este învăluită în mister, nu există informaţii oficiale despre câţi oameni au murit, de fapt, acolo. Localnicii refuză să pună piciorul în acest oraş părăsit.
4. Tuol Sleng, Cambodgia
Muzeul Genocidului Tuol Sleng din Phnom Penh se află în clădirea unei foste şcoli, care a fost transformată în închisoare în timpul regimului khmerilor roşii şi numită Security Prison 21. Între anii 1975 şi 1979, aproape 20.000 de oameni au fost torturaţi şi ucişi aici. Muzeul conţine fotografii ale prizonierilor, cranii şi instrumente de tortură.
5. Osuarul Sedlec, Cehia
Din secolul 13, când cineva a împrăştiat pământ sfinţit în cimitirul local din Sedlec, oameni din toată Europa au cerut să fie înmormântaţi aici. Cimitirul a devenit tot mai mare, până în anul 1870, când preoţii au decis să ia măsuri în privinţa oaselor în surplus care se tot adunau acolo. Astfel, capela din Sedlec a devenit faimoasă pentru că este decorată cu zeci de mii de oase umane.
6. Catacombele din Paris, Franţa
Catacombele din Paris conţin rămăşiţele a şase milioane de oameni (cu aproximaţie). Cavernele şi tunelurile se întind pe mai bine de 200 de kilometri sub oraş. Catacombele au fost folosite de rezistenţa franceză în timpul celui de-a Doilea Război Mondial, dar datează de mult mai demult. În prezent sunt deschise publicului spre vizitare.
7. Laboratoarele Biosafety Level 4 Hot
Aceste laboratoare, specializate în cercetarea în domeniul biohazardului, au cel mai înalt grad de securitate din lume. Practic, aici ajung acei viruşi despre care ştim că nu au leac (sau, spun alţii, aici se nasc astfel de viruşi). Aceşti viruşi au un potenţial letal de 90%, sunt foarte contagioşi şi pot şterge oraşe întregi de pe faţa pământului în doar câteva zile. „Resident Evil” vă sună similar? Iar oamenii care lucrează aici îşi petrec fiecare zi în preajma milioanelor de micro-organisme furioase, care abia aşteaptă să devoreze alte specii.
8. Dealul Crucilor, Lituania
Dealul Crucilor a fost descris de Papa Ioan Paul al II-lea drept un loc al „păcii, speranţei şi dragostei”. Este un loc de pelerinaj catolic, care s-a născut în anii 1830. Se consideră că este căminul a peste 100.000 de cruci şi crucifixuri gigante. O fi el descris ca un loc al dragostei, păcii şi speranţei, dar nu pare deloc locul în care să vrei să îţi petreci noaptea. Mai ales singur.
9. Cimitirul Stull, SUA
La începutul secolului trecut, două tragedii au tulburat micul oraş Stull, din Kansas. Prima: un tată care şi-a incendiat recolta a descoperit apoi pe câmpul ars trupul fiului său. A doua: un bărbat dat dispărut a fost găsit spânzurat. Legendele create în jurul micii localităţii spun că cimitirul din acest oraş este una dintre cele şapte porţi de acces către iad.
10. Insula Hashima, Japonia
Insula Hashima se află la mică distanţă de Nagasaki şi a fost regiune minieră de cărbune între anii 1887 şi 1974. În anii 1960, petrolul a înlocuit cărbunele în Japonia şi mina a fost abandonată. Insula este supranumită „Insula fantomă”, iar în anul 2009 o mică parte din ea a fost redeschisă pentru turişti.
11. Pripyat, Ucraina
Un oraş înfloritor cu 49.000 de locuitori a fost evacuat după dezastrul nuclear de la Cernobâl din 1986. Oamenii au fugit disperaţi şi au lăsat totul în urmă. Oraşul a devenit un loc fantomă. Păpuşi bătute de vreme mai stau pe podelele şcolii, maşini cad în paragină pe marginile drumurilor şi ruinele unui parc de distracţii amintesc de abilitatea perfectă a omului de a distruge planeta.
12. Helltown, SUA
Legendele care înconjoară acest loc nu sunt puţine – ele vorbesc despre creaturi care hălăduiesc prin păduri, despre strigoi sau despre ucigaşi în carne şi oase. Nu vii aici decât dacă îţi cauţi cu orice preţ sfârşitul.
13. Pluckley, Marea Britanie
Pluckley este adeseori descris drept „cel mai bântuit sat din Marea Britanie”. Se spune că este vizitat de cel puţin 12 fantome diferite şi că în pădurea Screaming Woods din apropierea lui se pot auzi ţipetele înfiorătoare ale morţilor. De Halloween, aici se crede că se adună hoarde întregi de fantome. Dar localnicii s-au cam săturat de atâtea poveşti cu fantome, care au adus reputaţia satului.
14. Pădurea Aokigahara, Japonia
Această pădure se află la baza muntelui Fuji din Japonia şi este locul unde s-au petrecut cele mai multe sinucideri din anii 1950 încoace – peste 500 de oameni au venit aici să-şi ia viaţa. Se pare că lucrurile au pornit după publicarea cărţii Black Sea of Trees de Seicho Matsumoto, când sute de japonezi s-au spânzurat de copacii din această pădure. Locul este plin de corpuri, haine, papuci, dar şi de mesaje precum următoarele: „Viaţa este nepreţuită! Mai gândeşte-te!” sau „Gândeşte-te la familia ta!”.
15. Zidul, Coasta St. Croix, SUA
Dacă eşti un fan al scufundărilor, sigur ai auzit de acest loc, foarte popular printre pasionaţii acestui sport acvatic. Zidul pare frumos, la început, dar se schimbă, de la un punct încolo, din corali fascinanţi într-o văgăună întunecată – fundul mării cade brusc cu patru kilometri, drept în jos. Apa se schimbă aproape instant la culoare, din caldul albastru cristal într-un abis negru şi fără sfârşit. Până şi balenele albastre s-au întors din acest abis cu răni pe tot corpul.
Sursa şi foto: NSter
Puteţi citi şi:
FOTO Lumea în care trăim: legătura dintre oameni şi apă