FOTO: Supraviețuitoarele tragediei din Ohio

0

Statul american Ohio a fost în stare de alertă timp de câteva zile, după ce proprietarul unei rezervații de animale exotice a dat drumul acestora în libertate, apoi s-a sinucis. Forțele de ordine au vânat și omorât 49 din cele 56 de animale, câte erau în total în rezervație, motivând că ferocitatea acestora și foamea le făceau un real pericol pentru locuitorii statului.

 

Șase animale au supraviețuit – au fost capturate vii și încredințate Grădinii Zoologice Columbus din Ohio, unde sunt îngrijite. Evenimentul a iscat discuții aprinse în SUA și nu numai, discursul public fiind categoric împărțit în două tabere: cei care au aprobat și încurajat uciderea animalelor, considerate sălbatice și periculoase și cei care au cerut capturarea lor vii, cu toate eforturile implicate. Autoritățile au decis să meargă pe varianta împușcării (mai simplă, au acuzat organizațiile de protecție a animalelor), motivând că la momentul sosirii la locul tragediei nu aveau mijloace non-letale de răspuns, iar situația cerea acțiune de urgență.

Dezbaterea dacă aceasta trebuia să fie soluția continuă, însă pentru 49 de animale nu mai are nicio relevanță. Cele șase care au fost capturate vii sunt îngrijite la casa lor de acum, dar care, deocamdată, este temporară. ”Vor fi ținute aici până când starea lor este bună și statutul lor juridic este clarificat. Poate vor rămâne definitiv la noi, nu știm încă, deocamdată, prin lege, ele aparțin persoanei care le-a avut în proprietate, mai exact, moștenitorilor acesteia”, a explicat Patty Peters, purtător de cuvânt al grădinii zoologice. Proprietarul rezervației private de animale Muskingum County Animal Farm era Terry Thompson, un admirator al vieții sălbatice și pasionat colecționar de animale exotice. El avea un leopard, 18 tigri bengalezi, 17 lei africani, 8 urși, 3 pume, un lup și mai multe maimuțe.

Situația a adus în discuție și legislația statelor (precum Ohio) care permit persoanelor particulare să dețină animale exotice, periculoase, fără o licență specifică necesară, fără a impune condiții pentru modul în care sunt ținute aceste animale și fără controale. Potrivit IFAW (International Fund for Animal Welfare), sunt opt astfel de state în SUA la acest moment. ”Așa am ajuns la situația ca în SUA să existe, în prezent, mai mulți tigri aflați în proprietate privată decât există în sălbăticie în restul lumii, situație absolut incredibilă”, a explicat specialistul veterinar Ian Robinson de la IFAW. ”Poți cumpăra un tigru pe internet la prețul unui câine labrador și să îl ții în curtea din spate, în aceste state care nu au legi specifice pe segment. Poți cumpăra doi și îi lași să se înmulțească. Și până când un astfel de animal nu iese în lume și rănește pe cineva, restul lumii nici nu știe că este acolo”, mai spune Robinson.

Din păcate, spun tot mai multe voci, cele care plătesc prețul acestor lacune legislative care încurajează un capriciu uman, în final, sunt tot animalele: ajung să fie ținute în condiții inadecvate, suferă de foame, de lipsa spațiului, dezvoltă agresivitate și, în cazuri extreme, precum cel recent întâmplat în Ohio, devin pericole publice. Animalele ucise în zilele trecute au fost îngropate chiar în rezervația unde au fost ținute, iar cele care au supraviețuit rămân în atenția medicilor veterinari.

 

Sursa: National Geographic / Reuters

Foto: Graham S. Jones, Columbus Zoo and Aquarium / AP

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger