FOTO Supraviețuitoare ale traficului de carne vie din România și Moldova

2

De o parte și de alta a unei șosele care traversează o zonă cu păduri din Moldova se pot vedea deseori găleți cu apă aliniate, în dreptul cărora șoferii pot trage pentru a cere să li se spele mașina, scrie Feature Shoot. Acesta este însă un nume de cod pentru servicii sexuale. Fetele se ascund în spatele copacilor și așteaptă un semnal; când îl primesc, apar de după copac și își conduc clienții în desișuri pentru a face sex. Când fotografa chineză Annie Ling a coborât din mașină pentru a fotografia înșiruirea bizară de găleți, a fost înconjurată imediat de câțiva bărbați care vorbeau româna impecabil, urmați de alții. Ling nu a avea nicio idee că ei calculau de fapt valoarea ei în lei. Prietenul asistent social al fotografei, cu care era în mașină, a avut un schimb calm de replici cu bărbații, iar după ce chinezoaica s-a uitat încă o dată la femeile care se uitau pe furiș din pădure, s-a întors cu prietenul ei în mașină.

 

 

Annie Ling, care trăiește în New York, a călătorit timp de două luni în România și în Moldova pentru a se întâlni cu supraviețuitoare a traficului de carne vine și a le asculta poveștile. La finalul experienței, a publicat proiectul fotografic Awhereness, în care se concentrează pe locurile în care se petrece traficul și pe oamenii care trec peste acest capitol al vieții lor.

 

În poza de mai sus o puteți vedea pe Tunde, o fată de 24 de ani din Cluj, care locuia pe stradă alături de o gașcă când a fost traficată de iubitul ei. Banda din care făcea parte avea deseori probleme cu poliția.

 

“Eram o gașcă foarte mare. Locuiam aici. Eram eu, sora mea, prietenul ei, prietenul meu, eram o grămadă (…) Cel mai greu e să ajungi într-o gaură ca asta, unde nici măcar nu-ți poți pune hainele pe tine ca lumea. E tot timpul murdar aici”, spune Tunde despre unul din locurile în care a trăit cât timp a fost pe stradă. În acea perioadă era traficată de iubitul ei.

 

Ca victime ale brutalității poliției, Tunde și gașca ei de tineri fără adăpost erau duși adesea într-o pădure din afara orașului, legați de copaci, bătuți și lăsați să se descurce singuri. Când a revizitat pădurea, aproape de sfârșitul iernii, Tunde a găsit flori sălbatice împrăștiate care se ițeau de sub frunzele moarte și a început să le culeagă una după alta. Preț de aproape o oră, a adunat în tăcere de un buchet, pășind delicat și meditând.

 

“Am venit aici să câștig bani…Și aici nu știi cu cine o să te alegi sau de cine o să dai. Pentru că nu cunoști [clientul], te duci [cu el]doar pentru bani…era groaznic. Mă îngrozeam de îndată ce vedeam că se apropie mașina. Sau veneau și te luau cu forța. Era foarte rău”.

 

Cel care a traficat-o pe Tunde, tatăl copiilor ei, se află în prezent în închisoare pentru alte infracțiuni. Astăzi, tânăra este căsătorită cu alt bărbat, alături de care e fericită, însă asistența socială i-a luat doi dintre copii. Tunde, soțul ei și cel de-al treilea copil trăiesc în sărăcie și se chinuiesc să supraviețuiască de la o lună la alta. Cea mai mare dorință a tinerei este să aibă o căsuță cu grădină pentru familia ei.

 

“După ce am rămas fără tată de la o vârstă fragedă, a trebuit să-mi caut de muncă ca să aduc bani în casă. Fiind cea mai mare [dintre frați], m-am angajat într-un magazin la început, după care am început să-mi caut de muncă prin baruri. Nu știu…așa am dat de un bar, ca barmaniță-ospătăriță”, spune Ligia, de 34 de ani, din Cluj. Barul în care Ligia a lucrat timp de un an, acum circa 10 ani, găzduia manifestări sinistre ale traficului de carne vie. Șeful Ligiei a ajuns la tribunal și, alături de mulți alții, a petrecut timp după gratii (la momentul fotografiei de mai sus, era în libertate). Cazul a fost pe prima pagină a ziarelor în Cluj. Ligia a făcut tratament timp de câteva luni în această cameră, în spitalul local de boli psihice, în urma unei căderi nervoase rezultate din munca la bar.

 

“Trebuie să ai voința să afli pentru ce te lupți în viață. [Trebuie să știi] dacă vrei să depășești această fază sau să rămâi la fel”, spune Ligia în spitalul de boli psihice în care a fost internată de două ori după ce a văzut scene groaznice cu femei bătute și traficate.

 

“Într-o zi, au venit o fată pe nume Calia și bărbatul ei – îl chema Piti – iar el m-a violat aici…Pentru că eram mică, m-au apucat cu mâinile. Și m-au adus aici, chipurile să dorm. Și aici m-au…m-au drogat cu punga și cu aurolac. Nu știam cum să trag și m-am amețit și m-a luat somnul”. Cristina a crescut pe străzile din Timișoara.

 

Ea [m-a vizitat la restaurantul în care lucram] în complex și o lună întreagă a fost pe mine și îmi tot spunea ‘vino să lucrezi cu mine la un restaurant. O să servești la mese și așa mai departe’. Și i-am spus că nu vreau. Dacă mă minți și mă duci în altă parte?, spune Cristina, în vârstă de 22 de ani. Când avea 17 ani, o femeie care a vizitat-o la restaurant împreună cu soțul ei a convins-o să meargă în Germania. Slujba de ospătăriță care i se promisese acolo s-a dovedit a fi prosituție. Cristina a fost vândută unui bordel de lux pentru 1.800 de euro și închisă acolo pentru circa cinci luni. Tariful ei era de 150 de euro pe oră, dar nu rămânea la ea ce câștiga. A reușită să fugă din bordel cu o altă femeie de-acolo și să ia un autobuz spre România.

 

Urmăriți restul poveștilor pe Feature Shoot.

 

Puteți citi și:

Hai să vorbim despre sex în Moldova

Un tânăr adoptat dintr-un orfelinat românesc face un documentar despre drama actuală a copiilor instituţionalizaţi


2 comentarii

  1. Nici o vorbuliţă despre mafioţii şi hoţii de politicieni care au distrus societatea prin cretinismul lor şi hoţiile făcute, de ajung oamenii în situaţii disperate sau ilegale?! Despre asta nimic?! Nu se spune nimic despre adevăraţii vinovaţi, din cauza cărora se întâmplă aşa ceva?! Se discută efectele sau se caută repararea lor?! Ce lume proastă frate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger