FOTO: Specii pe cale de dispariție – o listă care crește de la an la an

0

 

IUCN (International Union for Conservation of Nature) actualizează și publică, an de an, o listă care cuprinde specii de animale și plante aflate în diferite grade de pericol: de la cele considerate încă ne-evaluate până la cele aflate pe cale de dispariție (marcate cu roșu, de unde și numele de ”lista roșie”) și la cele deja dispărute.

 

De mai bine de 40 de ani, această listă reprezintă oglinda efectelor activității umane și schimbărilor climatice asupra existenței și evoluției animalelor și plantelor. Lista este un semnal constat pentru intensificarea eforturilor de conservare și salvare a biodiversității care ne înconjoară. Printre speciile care atrag atenția în zona roșie a listei în anul 2011 se numără, spre exemplu, iepurele de tufiș San Jose, șobolanul roșu de copac, nurca europeană sau lemurul indian.

 

Foto: Arturo Carrillo Reyes / CONABIO

Iepurele de tufiș San Jose era considerat, în 2008, ”near theatened” (aproape în pericol), dar în 2011 a aterizat pe zona roșie, adică ”în stare critică, pericol de dispariție”. Habitatul său este restrâns la zona insulară San José din Mexic, unde are la dispoziție o vegetație bogată și multe specii de copaci. Însă vânarea lui de către pisicile sălbatice, de către oameni (ilegal), restrângerea tot mai agresivă a habitatului său din cauza competiției pentru hrană cu caprele sălbatice, dar și din cauza activităților umane, au dus la declinul îngrijorător al populației și plasarea lui pe lista roșie a IUCN.

 

Foto: Lizzie Noble / Fundación ProAves

Șobolanul roșu cu creastă, de copac, trăiește în zona Sierra Nevada de Santa Marta, din Columbia. Ultimele informații despre această specie spun că habitatul său s-a restrâns la o arie foarte mică, din cauza despăduririlor masive din regiune sau din cauza degradării pădurilor. Simpaticul rozător este listat ca fiind în pericol critic de dispariție, mai ales pentru că nu există nici studii recente despre populația rămasă, despre evoluția speciei și despre cum supraviețuiește în condițiile dificile cauzate de dispariția pădurilor.

 

 

Foto: Tiit Maran

Nurca europeană era, cândva, răspândită pe tot teritoriul continentului. Acum mai trăiește doar în arii restrânse din nordul Spaniei, vestul Franței, Delta Dunării (din România, Ucraina și Rusia). Deși acum este protejată prin lege, la începutul secolului 20 a fost vânată intens pentru blana sa prețioasă și scumpă. Mai apoi, pierderea habitatului și hibridizarea cu nurca americană au dus și ele la declinul populației de nurcă europeană, și ea aflată în zona roșie a listei IUCN.

 

 

Foto: Geoff Deehan

Lemurul indian Siau Island, care se mai întâlnește în zona insulară Siau, a ajuns și el pe lista speciilor aflate în stare critică. Declinul populației la această specie a fost de peste 80% într-o perioadă nu foarte îndepărtată, iar habitatul său s-a restrâns foarte mult. Localnicii îl vânează pentru hrană. Lemurul indian Siau Island este plasat printre primele 25 de specii de primate cele mai amenințate din lume.

 

 

 

 

Sursa (și mai multe detalii și fotografii ale speciilor aflate în pericol): IUCN

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger