FOTO Sebeş: 2.000 de oameni au ieşit în stradă, împotriva poluării cu formaldehidă de la Kronospan

0

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, potrivit Adevărul, duminică la marşul “Opriţi poluarea la Sebeş!”, organizat de Grupul de Iniţiativă Civică şi Prima Natura. Ţinta protestului a fost controversata companie austriacă Kronospan S.A., acuzată în trecut de încălcarea gravă a legislaţiei privind autorizarea de mediu şi a lucrărilor de construcţii, generând un impact semnificativ asupra populaţiei şi asupra mediului, datorită emisiilor de substanţe periculoase care se folosesc în procesul de producţie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Fotografii de Radu Cernuta

 

Dintre acestea, formaldehida este una dintre cele mai nocive, iar principala nemulţumire a cetăţenilor vizează planurile Kronospan de a deschide tot la Sebeş o fabrică de formaldehidă. Marşul s-a desfăşurat paşnic, însă potrivit Ziarului Unirea, acesta a fost cel mai mare marş de protest organizat în judeţul Alba.

Reprezentanții Grupului de Iniţiativa Civică Sebeș au anunțat în timpul protestului că au contestat în instanță autorizația de mediu pentru fabrica de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, pe care Kronospan a primit-o la începutul lunii decembrie 2014 de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba. Potrivit iniţiativei Sebeş fără poluare, “cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului. Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

În timpul protestului din 11 ianuarie, locuitorii din Sebeş, cărora li s-au alăturat locuitori din Reghin şi din Cluj , au scandat, printre altele “Kronospane, nu uit,a / Sebeşul nu te vrea”, “Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”, “Nu vrem fabrică de clei!”, “Pentru-un ban mori cu Kronospan”, “Bolnavii de cancer din spital salută Kronospan”. Unii dintre protestatari au purtat măşti de protecţie, pentru a atrage atenţia asupra pericolelor asociate formaldehidei care a fost catalogată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept substanţă cancerigenă. Expunerea îndelungată la formaldehidă creşte semnificativ riscul de cancer al nasul şi al altor componente ale aparatului respirator. Formaldehida, pe care în 2004 Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului o cataloga drept cancerigenă în rândul oamenilor, este extrem de răspândită, fiind folosită, în principal, în producerea răşinilor ce acţionează ca adeziv pentru lemn, hârtie, sticlă sau piatră, precum şi în producerea mai multor tipuri de plastic, a unor materiale textile şi a unor substanţe chimice industriale.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

reghin

 

Compania Kronospan S.A. a mai fost de-a lungul timpului ţinta unor proteste în România. În 2011, Coaliţia pentru Mediu, care numără 69 de ONG-uri, a emis o scrisoare deschisă prin care a cerut Ministerului Mediului să îşi rectifice poziţia faţă de această companie, premiată anterior de ministrul László Borbély printre cele mai verzi companii din ţară. Scrisoarea lui Borbély, care arată delimitarea Ministerului de această companie, poate fi citit aici. Un material amplu despre controversatul istoric al companiei Kronospan România, cel mai mare producător de plăci PAL din Sud-Estul Europei, puteţi citi aici.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Alte articole despre Kronospan:

Scandalul Kronospan ia amploare: Protest-satiră în faţa Ministerului Mediului

Cum a ajuns un inamic al mediului în topul celor mai verzi companii


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger