FOTO: Sculpturile subacvatice folosite ca recifuri artificiale

1

La muzeul de artă subacvatică din Peninsula mexicană Yucatan, organismele care-şi petrec viaţa la fundul mării au, mai nou, parte de noi “locuinţe”: o serie de sculpturi realizate de Jason deCaires Taylor. Vizitatorii de la Museo Subacuatico de Arte, amplasat pe coasta oraşului Cancun, nu au parte doar de o expoziţie la adâncime, ci şi de o lecţie de biologie live, observând cum formele de viaţă transformă personajele cioplite în habitat.

“Apa este un mediu maleabil. Numărul mare de unghiuri şi de perspective din care pot fi privite sculpturile amplifică substanţial caracterul unic al întâlnirea cu aceste lucrări,” spune artistul Jason deCaires Taylor, principalul autor al expoziţiei “Ce am făcut?” (Museo Subaquatico de Arte), pentru Wired. Ansamblurile de siluete din beton funcţionează, de asemenea, ca un recif artificial, mai puţin aglomerat decât cele din Parcul Maritim Naţional al Mexicului, care atrag anual peste 750.000 de scufundători.

Scupturile sunt realizate din beton cu PH neutru şi fibră de sticlă nepoluantă. Elementele folosite, cum ar fi dispunerea lucrărilor sau conceperea unei femei cu o rochie largă, pentru a adăposti cât mai mulţi peşi şi plante, sunt atent calculate, în funcţie de impactul prevăzut asupra acestui ecosistem. Proiectul cuprinde 400 de statui reprezentând oameni, a căror greutate totală ajunge la 180 de tone. Arhisuficient pentru a le asigura câtorva mii de peşti, crustacee şi plante, un nou habitat. Taylor a mai amenajat, de asemenea, o “sală” specială pentru muzeul mexican, Evoluţia tăcută.

Foto: Jason deCaires Taylor

Sursa: Wired

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger