FOTO Sărăcie extremă în Marea Britanie în urmă cu doar 40 de ani

0

O colecție de fotografii recent ieșită la iveală ne arată cum era viața în anii ’60 în mahalalele din Marea Britanie. Familiile trăiau într-o sărăcie lucie, în case cu mucegai, cu șobolani, fără apă caldă, fără toaletă, în care copiii dormeau pe paturi fără saltele. Iar asta se întâmpla cu doar 40 de ani în urmă.

 

mb2

 

Fotograful Nick Hedges a petrecut trei ani vizitând zone sărace din Marea Britanie în anii ’60 și ’70 pentru organizația caritabilă Shelter. Lansată în decembrie 1966, campania organizației a avut ca scop schimbarea percepției potrivit căreia doar cei care trăiesc în stradă nu au adăpost.

Fotografiile surprind viața oamenilor din mahalale din mari orașe precum Birmingham, Manchester, Leeds, Bradford și Londra. Peste 3 milioane de oameni se confruntau atunci cu sărăcia extremă. Fotografiile nu au mai fost arătate de atunci, din cauza unei restricții de 40 de ani privind protejarea anonimitatea persoanelor.

“Deși aceste fotografii au devenit documente istorice, ele ne amintesc că locuințele sigure și adecvate sunt baza unei societăți civilizate”, spune fotograful. Fotografiile vor fi expuse la Science Museum din Londra până în ianuarie 2015.

 

mb3

Doamna T. locuia cu cei cinci copiii într-o casă fără gaz, fără electricitate, fără apă caldă și gătea la un foc deschis dintr-o cameră

mb4

O familie cu trei generații locuia înr-o singură cameră dintr-o mahale de lângă Liverpool

mb5

O mamă și copilul ei, într-o bucătărie dezolantă dintr-o mahala de lângă Birmingham, în noiembrie 1969

mb6

Octombrie 1970, lângă Glasgow: o tânără se aranjează într-un ciob de oglindă, lângă o fereastră spartă

 

mb11

Doamna T. gătește la focul deschis în locuința sa de lângă Liverpool

mb10

Doamna Chichockjy și fiica sa, în locuința de lângă Liverpool, despre care ministrul pentru locuințe de la acea vreme a declarată că nu e adecvată pentru locuire

mb9

August, 1970: un băiat în locuința sa de lângă Birmingham, cu pereții acoperiți de mucegai

mb8

Iunie, 1969: o fetiță își liniștește fratele bebeluș care plânge

mb7

Familia Gallagher locuia cu cei patru copii într-o mahala de lângă Glasgow. Ei țineau noaptea lumina deschisă să alunge șobolanii

 

mb12

O fetiță în fața mahalalei din Manchester

mb13

Iunie, 1971, Manchester

mb14

O fetiță în locuința sa de lîngă Liverpool, în martie 1969

mb15

Iulie, 1970, lângă Leeds

mb16

“Make Life Worth Living” este numele colecției de fotografii și a fost preluat de pe clădirea din mahalaua de lângă Leeds.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger