FOTO: Salvarea din noroi a doi elefanți africani, mamă și pui

0

Operațiunea reușită de salavare a doi elefanți dintr-o capcană noroioasă (elefanții erau o mamă și puiul ei) a făcut înconjurul lumii rapid, iar imaginile de la fața locului arată că oamenii se pot mobiliza extrem de bine pentru a da o mână de ajutor. În acest caz, intervenția era mai mult decât necesară.

 

Într-o vale din Zambia (Africa), o turmă de elefanți s-a trezit în fața unei situații dificile: o mamă și puiul său au ajuns într-o groapă plină cu noroi, care i-a imobilizat. În ciuda tentativelor animalelor de a-și ajuta semenii, cei doi au rămas în groapă. Primul care a căzut în capcana noroioasă a fost puiul, iar mama lui a sărit după el să îl ajute. Plânsul puiului de elefant blocat a fost auzit de membrii unei echipe de safari, care au anunțat grupul de conservare South Luangwa despre situație. Puși în fața unei probleme noi și pentru ei, membrii grupului au pornit în ajutorul celor doi elefanți.

Împreună cu reprezentanți ai Autorității pentru Viață Sălbatică din Zambia, ei au ajuns cu un tractor și funii groase la groapa de noroi. L-au prins în funii întâi pe elefantul pui, deși mama acestuia, speriată, scotea sunețe de amenințare către salvatori. Și mai speriat, puiul încerca să ajungă înapoi la mama lui de fiecare dată când era eliberat, fapt care a făcut munca oamenilor și mai dificilă – practic, o luau de la capăt de fiecare dată. La a treia încercare de salvare a puiului, grupul de elefanți a început să îl cheme către ei (stăteau la distanță, precauți), astfel că oamenii s-au putut concentra asupra mamei.

În cazul ei, salvarea a fost mai dificilă, mai ales din cauza greutății sale, dar și din cauza agitației femelei. Era cât pe ce să tragă tractorul în groapă, în loc să fie ea trasă afară. După două ore de muncă, salvatorii au reușit, însă, să îi redea pe amândoi turmei lor. Dacă ar fi rămas în capcana noroioasă, cei doi elefanți fie ar fi murit de deshidratare, fie ar fi ajuns pradă vie pentru hiene și lei, au declarat reprezentanții grupului de conservare implicat în salvarea animalelor.

 

Sursa: National Geographic

Foto: Abraham Banda, Norman Carr Safaris


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger